Μάικ Πόμπέο ˸ Η Ελλάδα είναι «κεντρικός παίκτης» στα Δυτικά Βαλκάνια

Για πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη αντί της πρωτεύουσας, ενώ επόμενη στάση αποτελεί η Σούδα στην Κρήτη. Ο Μάικ Πομπέο έφτασε μετά τα μεσάνυχτα στη συμπρωτεύουσα και το πρωί συναντήθηκε με το Νίκο Δένδια σε ξενοδοχείο της ανατολικής Θεσσαλονίκης κοντά στο αεροδρόμιο. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του, ενώ η επίσκεψη στην πόλη της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο Εβραϊκό Μουσείο, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στα Χανιά, σηματοδοτεί την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας στη βάση της Σούδας. Άλλωστε, συνολικά οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια φάση μεταφοράς της αμυντικής τους αρχιτεκτονικής από τη Μέση Ανατολή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και σε αυτούς τους σχεδιασμούς η βάση της Σούδας, έχει έναν  πολύ κομβικό ρόλο. 

Αιτιολογώντας την επιλογή της Θεσσαλονίκης ο Μάικ Πομπέο ανέφερε˸ Έχουμε ένα σπουδαίο εταίρο εδώ στην Ελλάδα και θεώρησα πολύ σημαντικό να έρθω σ’ αυτό το μέρος της χώρας σ’ αυτό το ταξίδι, λόγω των σπουδαίων πραγμάτων που γίνονται στην πόλη. Το προξενείο μας εδώ δουλεύει σε πλήρεις ρυθμούς. Έχουμε κάνει μια πραγματικά αξιοσημείωτη δουλειά με τη Βόρεια Μακεδονία που οδήγησε σε πραγματικές ευκαιρίες κι έτσι είμαστε ενθουσιασμένοι για τα πράγματα που συμβαίνουν εδώ. Υπάρχουν καλά νέα στο ενεργειακό μέτωπο, καλά νέα για τα λιμάνια και γενικά για όλα τα πράγματα που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της περιοχής. Επίσης, να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Μιλώντας για την Ελλάδα τη χαρακτήρισε «κεντρικό παίκτη» σε σχέση με το ρόλο της στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ ερωτηθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο απάντησε, πως οι θαλάσσιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου, διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, και συνομιλιών. Αναφερόμενος στην Τουρκία την προέτρεψε να ακολουθήσει την οδό του διαλόγου και όχι της αυθαιρεσίας.

Πηγή βίντεο ΕΡΤ Α.Ε.

Leave a Comment