Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Το Χαμόγελο του παιδιού όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ολοκλήρωσε με επιτυχία το πασχαλινό bazaar, χάρη στη στήριξη του κόσμου. Το Χαμόγελο όμως είναι πάντα δραστήριο και δημιουργικό και το e-shop λειτουργεί όλο το χρόνο, έτσι δεν είναι;


Το e-shop μας είναι διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο τις ημέρες των εορτών, με διάφορες χειροποίητες δημιουργίες.Έχουμε μια υπέροχη ομάδα εθελοντών, κάποιοι εξ’ αυτών μάλιστα είναι χρόνια δίπλα μας, οι οποίοι δίνουν συνεχώς, τον καλύτερό τους εαυτό, με οδηγό τη φαντασία τους και την αγάπη τους για το “Χαμόγελο”. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι φτιάχνουμε χειροποίητες μπομπονιέρες για γάμο και βάφτιση, αλλά και ό,τι άλλο απαιτεί μία τέτοιου είδους εκδήλωση. Έχουμε έτοιμα σχέδια, αλλά από κει και πέρα, δεχόμαστε και παραγγελίες. Αρκετοί μάλιστα από τους ανθρώπους που μας δίνουν τη χαρά να μας επιλέξουν, κάνουν και δωρεές. Παράδειγμα, αντί για δώρα ή χρήματα για τους ίδιους, επιλέγουν να προσφέρουν στο “Χαμόγελο”.Φέτος το Πάσχα ο κόσμος μας στήριξε για άλλη μια φορά, αγοράζοντας λαμπάδες και δώρα, που φτιάχτηκαν με πολλή αγάπη και μεράκι. Φυσικά η επιλογή και αγορά μπορεί να γίνει είτε μέσω του e-shop, είτε στους χώρους του “Χαμόγελου”, σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Το “Χαμόγελο του Παιδιού” άλλωστε πέρα από τις δομές και τα γραφεία σε μεγάλες πόλεις της χώρας, είναι παντού. Συνεργαζόμαστε με όλη την Ελλάδα και είμαστε πάντα, εκεί που μας ζητούν και μας χρειάζονται.

Χειροποίητες δημιουργίες, από τους εθελοντές του “Χαμόγελου”


Πολύ σημαντικές είναι και οι δράσεις σας τις απερχόμενες μέρες των εορτών, αλλά και κάθε μέρα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ιατρικό κομμάτι, σε όλες τις παραμέτρους. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.


Γενικότερα το “Χαμόγελο του Παιδιού” θα λέγαμε, είναι παντού. Οι αρμοδιότητές σας και οι τομείς όπου προσφέρετε τη βοήθειά σας, είναι πολλοί. Έτσι δεν είναι;-Έτσι ακριβώς. Το “Χαμόγελο” είναι δίπλα σε κάθε παιδί, αλλά και την οικογένειά του. Καθώς κάνουμε λόγο συνεχώς για τα παιδιά, όμως προσφέρουμε στήριξη και στις οικογένειες, που μας χρειάζονται. Είτε πρόκειται για οικονομική ανάγκη, είτε για ψυχολογική βοήθεια, είτε για πρακτικά θέματα που μπορεί να προκύπτουν, πολλές φορές τα οικεία πρόσωπα ενός παιδιού, χρήζουν μεγαλύτερης υποστήριξης. Σκεφτείτε ένα παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας, που ζει στο σπίτι του, σε συνθήκες νοσοκομείου. Με κάποιον ειδικό αλλά και δικούς μας εθελοντές, να είναι συνεχώς, στο προσκέφαλό του. Δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο. 

Έχουμε επίσης και το μείζον θέμα, της κακοποίησης. Φιλοξενούμε και στηρίζουμε παιδιά, με τις μητέρες τους. Φιλοξενούμε περισσότερα από 300 παιδιά στα 14 σπίτια μας όλων των ηλικιών, από βρέφη, μέχρι παιδιά που βρίσκονται, κοντά στην ενηλικίωση. Και μετά όμως συνεχίζουμε να είμαστε κοντά τους και να είναι κι εκείνα μαζί μας, έως ότου τακτοποιήσουν τη ζωή τους και είναι οικονομικά ανεξάρτητα. Είμαστε πάντοτε οικογένειά τους κι έχουμε συχνή επαφή με τα περισσότερα παιδιά που πέρασαν από το “Χαμόγελο”. Μας συμβουλεύονται, μας ανακοινώνουν ευχάριστες εξελίξεις στη ζωή τους, μοιράζονται τις ανησυχίες τους και όλα αυτά είναι πολύ συγκινητικά και όμορφα. Σημαντικό και το ζήτημα των εξαφανίσεων. Όλες οι ενημερώσεις προέρχονται από το “Χαμόγελο”, ερχόμαστε σε επαφή με τις αρχές και τους αρμόδιους φορείς. Σε σχέση με τις εξαφανίσεις υπάρχει υποστήριξη και για ενήλικες, κυρίως ηλικιωμένους, που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω κάποιου θέματος υγείας.

Η σελίδα μας που συνεχώς ενημερώνεται με νέες δραστηριότητες και άρθρα, όπως το link https://www.hamogelo.gr/gr/el/sas-endiaferei/ που φιλοξενεί πολύ χρήσιμα άρθρα από τους ψυχολόγους μας, με βάση και την επικαιρότητα. Φυσικά το τηλεφωνικό μας κέντρο, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, αλλά και οι δράσεις και οι ενημερώσεις μας, σε όλη την Ελλάδα. Σε σχολεία, φορείς, εκδηλώσεις, δήμους κτλ. Το τελευταίο διάστημα όπως προαναφέρατε, δίνουμε μεγάλη έμφαση στο ιατρικό κομμάτι, που αφορά κυρίως σε παιδιά με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και προληπτικό, δωρεάν έλεγχο. Με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα, μια ομάδα εθελοντών μας επισκέφθηκε παιδιά σε Παιδιατρικές και Παιδο-ογκολογικές μονάδες, χαρίζοντάς τους χειροποίητες δημιουργίες είτε από τους ίδιους, είτε από ανήλικους εθελοντές μας και παιδιά από σχολεία. Πριν ξεκινήσει μάλιστα ο κορωνοϊός, πραγματοποιούσαμε συχνές επισκέψεις σε νοσοκομεία και παιδιά που αναγκάζονται να περνούν εκεί μεγάλο μέρος της ζωής τους, κάναμε πάρτη, δημιουργική απασχόληση, θεατρικά και διάφορες άλλες ευχάριστες δραστηριότητες.

Χειροποίητες Πασχαλινές κατασκευές για παιδιά, που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία

Εστιάζουμε επίσης στον προληπτικό ιατρικό έλεγχο και συγκεκριμένα στις 17-22 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί μία πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη σχετική εκδήλωση, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Διοργανώνουμε και οδοντιατρικούς ελέγχους, επισκεπτόμαστε σχολεία και σε όλα αυτά συμμετέχουν εθελοντές γιατροί.Είναι πολλά πραγματικά! Οι ανάγκες ενός παιδιού δε σταματάνε ποτέ. Αυτό που λέμε σε όσους ξεκινούν να βρίσκονται στο “Χαμόγελο”, είτε σαν εργαζόμενοι, είτε εθελοντικά, είναι πως δεν υπάρχει κάτι που δεν κάνουμε. Κάνουμε τα πάντα για ένα παιδί. Από το πιο μικρό, μέχρι το πιο μεγάλο. Και η χαρά τους, είναι η επιβράβευσή μας. Γι’ αυτό και πάντα η βοήθεια του κόσμου και των εθελοντών δεν περισσεύει, αλλά είναι σωτήρια. Η προσφορά του κόσμου και των μέσων πολλές φορές, είναι αυτή που μας δίνει δύναμη και λόγο να συνεχίζουμε.


Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε αντίκτυπο και στο Χαμόγελο. Έχετε υποδεχθεί οικογένειες;


Σαφώς. Στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειες που έζησαν τη φρίκη του πολέμου, που ξεριζώθηκαν άθελά τους με τόσο βίαιο τρόπο και ψάχνουν ένα μέρος προκειμένου να είναι ασφαλείς ή και να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Έχουν έρθει κυρίως μανούλες με τα παιδάκια τους ή και τα ζωάκια τους και μάλιστα το Πάσχα ήμασταν όλοι μαζί, μας μίλησαν για τα δικά τους ήθη και έθιμα κι εκδήλωσαν την επιθυμία τους να παρευρεθούν, στον επιτάφιο και την Ανάσταση.


Πολλά είναι και αυτά που ακούγονται το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με την κακοποίηση των παιδιών και την έγκαιρη ενημέρωση. Ποιο είναι το σχόλιό σας και τι θα προτρέπατε όλους εμάς να πράξουμε αν υποπέσει στην αντίληψή μας η οποιαδήποτε, έστω και αμφισβητήσιμη κακοποιητική συμπεριφορά;


Θα λέγαμε πως αυτό, είναι ένα ιδιαίτερα “λεπτό” ζήτημα. Υπάρχουν εννοείται οι περιπτώσεις που συμβαίνουν παρεξηγήσεις ή καταγγελίες, ακόμη και για εκδικητικούς λόγους. Ακόμη, όταν ένα θέμα έρχεται στην επικαιρότητα, συχνά παρερμηνεύονται και διογκώνονται οι καταστάσεις. Έτσι οι άνθρωποι μπερδεύονται και ίσως και να αδικούν κάποιον. Παρόλα αυτά, επειδή μιλάμε για κακοποίηση και κυρίως παιδική, καλό θα είναι, να μιλάμε όλοι. Οι αρχές και οι αρμόδιοι φορείς, θα πράξουν τα δέοντα. Είναι προτιμότερο να αναφέρεις κάτι που τυχόν παρεξήγησες, παρά να παραβλέψεις ένα ή και περισσότερα περιστατικά. Νομίζω πως και στην ανθρώπινη συνείδηση, το δεύτερο, θα πονέσει περισσότερο. Να αναφέρουμε πάντως ένα γεγονός που αφορά στο τηλεφωνικό μας κέντρο και τις αναφορές περί κακοποίησης, όσο καλυτερεύει ο καιρός και τα παράθυρα είναι ανοιχτά, τόσο περισσότερα τηλεφωνήματα δεχόμαστε.

Στην κακοποίηση εντάσσουμε και το διαδίκτυο, όπου τα περιστατικά είναι αναρίθμητα. Τα παιδιά δυσκολεύονται να φιλτράρουν το συνομιλητή τους αλλά και τις πληροφορίες που μοιράζονται, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα χλευασμού ή εκμετάλλευσης. Το “Χαμόγελο του Παιδιού” έχει εγκαινιάσει κι έναν νέο τρόπο επικοινωνίας, μέσω chat. Τα παιδιά πολλές φορές δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή μαζί μας τηλεφωνικά, αλλά και πέραν αυτού, τα μηνύματα είναι αναπόσπαστο πλέον κομμάτι, της ζωής τους. Έτσι, τους είναι περισσότερο οικείο.

Συνεχίζει να είναι δύσκολο το κομμάτι των υιοθεσιών στη χώρα μας;


Συνεχίζει, με μικρή βελτίωση βέβαια. Μια οικογένεια που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει ένα παιδί, πρέπει να είναι απολύτως σίγουρη και προσεκτική. Οι έλεγχοι που γίνονται από τους αρμόδιους φορείς, είναι συστηματικοί και αυστηροί θα λέγαμε. Εμείς είμαστε μεσολαβητές. Δεν είμαστε αρμόδιοι για το κομμάτι των υιοθεσιών. Τα παιδιά έχουν βιώσει ήδη την κατάσταση της κακοποίησης και της εγκατάλειψης, οπότε θα είναι λάθος και πολύ επιβαρυντικό για την ψυχική τους υγεία, να επαναληφθεί κάτι ανάλογο. Αυτό πάντως που μας συγκινεί ιδιαίτερα μιας και η υιοθεσία εντάσσεται στο πλαίσιο της δημιουργίας οικογένειας, είναι η επανένωση οικογενειών. Πολλά παιδιά βιώνουν παραμέληση ή δυσάρεστες καταστάσεις στο περιβάλλον του σπιτιού, λόγω μιας ατυχίας, σε μια δεδομένη στιγμή. Ίσως απώλεια δουλειάς ή διάφοροι άλλοι λόγοι. Έτσι λοιπόν όταν μια οικογένεια σμίγει και πάλι, αυτή τη φορά σε ένα όμορφο και υγιές πλαίσιο, είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, για όλους μας.


Ακούγοντας κανείς “Χαμόγελο του Παιδιού”, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται, είναι εθελοντισμός. Τι θα λέγατε σε κάποιον που έχει στο μυαλό του, να προσφέρει με κάποιον τρόπο, τη βοήθειά του;


Ότι θα είναι πολύτιμη και θα μας πλημμυρίσει χαρά! Λέμε ξανά και ξανά πως χάρη στον κόσμο, το “Χαμόγελο του Παιδιού”, δίνει κυριολεκτικά χαμόγελο στα παιδιά και τις οικογένειές τους! Κάθε βοήθεια, είναι σημαντική. Εννοείται πως δεν μπορούν να διαθέσουν όλοι το ίδιο. Λιθαράκι λιθαράκι όμως, μπορεί να δημιουργηθεί ένα βουνό, αγάπης και προσφοράς. Βοήθεια είναι ένα χρηματικό ποσό, μικρό ή μεγάλο που θα διαθέσει κάποιος, μια λαμπάδα που θα πάρει για το Πάσχα, μια δημοσίευση για ένα παιδί που έχει ανάγκη ή έχει εξαφανιστεί. Ο κόσμος και οι εθελοντές μας, είναι αυτό το σωτήριο μαγικό ραβδί, που έχει κάνει θαύματα, με τη στήριξή του. Θέλουμε ακόμη τα παιδιά μας, να είναι κοινωνικοποιημένα. Συχνά ακούγοντας κανείς για ένα παιδιά που βρίσκεται σε ίδρυμα, σκέφτεται ένα άτομο μελαγχολικό ή και δυστυχισμένο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι παιδιά, όπως όλα τα υπόλοιπα. Και μάλιστα παιδιά που μεγαλώνουν 100% με αγάπη και στοργή. Μας αρέσει λοιπόν όταν εθελοντές μας γίνονται φίλοι τους, τους επισκέπτονται στα σπίτια του “Χαμόγελου”, πηγαίνουν βόλτες, κάνουν δραστηριότητες και διάφορα ακόμη. Απλά και σε αυτήν την περίπτωση, οφείλει κανείς να είναι προσεκτικός, καθώς τα παιδιά δένονται με τους ανθρώπους μας και αν η επαφή διακοπεί απότομα, σίγουρα θα επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία τους.”Χαμόγελο” θα πει χαρά κι αισιοδοξία. Όλοι όταν χαμογελάμε, είναι σαν να κλείνουμε το μάτι στη ζωή και να οραματιζόμαστε κάτι όμορφο. Έτσι είναι και το “Χαμόγελο του Παιδιού”, που με εφαλτήριο τον Αντρέα πριν 25 χρόνια και την απώλειά του λόγω της σοβαρής του ασθένειας, βρήκαν καταφύγιο τόσα παιδιά και οικογένειες.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο “Χαμόγελο του Παιδιού” Θεσσαλονίκης, Παπακυριαζή 3

Leave a Comment