Μνημόνιο μεταξύ Λιβύης – Τουρκίας και τελεσίγραφο Δένδια

Ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον Λίβυο πρέσβη να παρουσιάσει άμεσα τη συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία, σε διαφορετική περίπτωση θα απελαθεί από την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, άλλωστε, έχει προβεί σε σειρά κινήσεων σε διπλωματικό επίπεδο που περιλαμβάνει τόσο επικοινωνίες του πρωθυπουργού, όσο και δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργείου Εξωτερικών και κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα τόσο στον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, όσο και κατά τη σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο τη Γαλλίας, Ε. Μακρόν.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις.

Υπήρξε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα. Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ενημέρωσε άμεσα την Ε.Επιτροπή και συγκεκριμένα την ΥΕ/ΑΕ κα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας το έθεσε σήμερα και στο πλαίσιο του Coreper. Κατόπιν ενεργειών μας, έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της ΕΕ, τόσο σε Τρίπολη όσο και σε Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.

Τέλος, πρόκειται να προσκληθεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον Στρατηγό Χαφτάρ.

Leave a Comment