Λειβαδίτης Ξάνθης: Το μικρό χωριό με τους λίγους κατοίκους, με τον ομώνυμο μαγευτικό καταρράκτη

Ο Λειβαδίτης είναι ορεινό χωριό του Νομού Ξάνθης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 περίπου μέτρων στο όρος Χαϊντού (Ερύμανθος) της οροσειράς Κούλας, στην οροσειρά της Ροδόπης. Αποτελεί το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Θράκης, ενώ διοικητικά ανήκει πλέον στο δήμο Ξάνθης, ύστερα από το νέο σχέδιο Καλλικράτης. Βρίσκεται 51 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ξάνθης, στις νοτιοδυτικές απολήξεις του όρους Κούλα. Ο πληθυσμός είναι γύρω στα 60 άτομα.

Το χειμώνα το κλίμα είναι ιδιαίτερα δριμύ και το χωριό αποκλείεται πολύ συχνά από τα χιόνια. Το σημαντικότερο αξιοθέατο το οποίο μπορεί κάποιος να επισκεφθεί είναι ο καταρράκτης του Λειβαδίτη ή Τραχωνίου. Είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων και προσεγγίζεται εύκολα από την πόλη της Ξάνθης. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο για Σταυρούπολη και από εκεί με έντονη ανάβαση να κατευθυνθεί στο χωριό Λειβαδίτης, που βρίσκεται στα 1.200 μέτρα υψόμετρο.

Η λαϊκή παράδοση λέει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα, ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του, θεούς και ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα νερά του καταρράκτη παγώνουν πολύ συχνά, δημιουργώντας αιωρούμενα κρύσταλλα.

Στο χωριό Λειβαδίτης λειτουργούν ξενώνες και τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ανάδειξής του.

Leave a Comment