Κέρκυρα: Το έθιμο των Μπότηδων

Το έθιμο των Μπότηδων είναι διαδεδομένο σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο, αφού χιλιάδες επισκέπτες και πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο το Πάσχα στο νησί της Κέρκυρας, για να το απολαύσουν και να το παρακολουθήσουν από κοντά.

Στις 11 το πρωί, με το σήμα της πρώτης Ανάστασης και όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει το «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν», οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης χτυπούν χαρμόσυνα και οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια ή τα παράθυρά τους, ρίχνουν τους μπότηδες.

Τι είναι οι μπότηδες;

Οι μπότηδες είναι πήλινα κανάτια γεμάτα με νερό κι έχουν στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Τα μπαλκόνια και τα παράθυρα είναι στολισμένα, με ένα κόκκινο πανί.

Το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα μονάχα στην Κέρκυρα και είναι ένας από τους λόγους που την καθιστούν, ιδιαίτερα δημοφιλή.

Έχει τις ρίζες του στα ενετικά χρόνια, της κατοχής του νησιού.  Οι Βενετοί τότε που ήταν καθολικοί, έσπαγαν τις παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά, ως «φόρο» στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι ορθόδοξοι Κερκυραίοι υιοθέτησαν το έθιμο και το μετέφεραν χρονικά στο Πάσχα. Οι Ενετοί όμως, τους επέτρεπαν να γιορτάσουν μόνο το μεσημέρι.

Τι συμβολίζει το σπάσιμό τους;

Το σπάσιμο των κανατιών, συμβολίζει την απομάκρυνση της κακοτυχίας. Για το λόγο οι Κερκυραίοι, παίρνουν τα κομμάτια από τους σπασμένους μπότηδες στο σπίτι τους, για να τους φέρουν καλοτυχία. Το ίδιο κάνουν και πολλοί επισκέπτες.

Όπως όλες τις προηγούμενες ημέρες, έτσι κι εκείνη, οι φιλαρμονικές μπάντες του νησιού, έχουν την τιμητική τους. Αφού ολοκληρωθεί το σπάσιμο των κανατών, τα όργανα βγαίνουν και πάλι στους δρόμους και ο κόσμος τους ακολουθεί.

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia

Leave a Comment