Σε αναβρασμό η Ιταλία λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού – Μέτρα προστασίας από το υπουργείο Υγείας της χώρας μας


Σε αναβρασμό η Ευρώπη και ιδίως η γειτονική μας Ιταλία, μετά τους 6 θανάτους, αλλά και τα κρούσματα που έχουν ξεπεράσει τα 200.

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει, οι μάσκες προστασίας έχουν γίνει ανάρπαστες, ενώ συνέχεια αλλάζουν και αναστέλλονται δρομολόγια προς άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι θέμα χρόνου ο φονικός ιός να φτάσει στην Ελλάδα κι αυτό συνιστά ψυχραιμία, προστασία και άμεση αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα 13 νοσοκομεία αναφοράς, με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για τον κοροναϊό.

Παράλληλα, όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι σε ετοιμότητα, όπως και τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΔΥ και η Επιτροπή λοιμωξιολόγων.


Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε και κάποιες οδηγίες, προκειμένου να προστατευθούμε από τον ιό, που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβάνοντας τη μορφή πανδημίας.

-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας, με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.


Leave a Comment