Ισπανία: Ξανά πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ

Για άλλη μια τετραετία πρωθυπουργός της Ισπανίας ο ηγέτης του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, μετά της ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε, στο κοινοβούλιο.

179 βουλευτές τον στήριξαν, ενώ 171, όχι. Για την ακρίβεια, τον στήριξαν οχτώ κόμματα του κοινοβουλίου, ενώ απέναντί του βρέθηκαν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η Ακροδεξιά Vox και και ένας βουλευτής, του κόμματος της Ναβάρρας.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 4 μήνες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία, αφού ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, που ήρθε πρώτος στις εκλογές της 23ης Ιουλίου, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει, την προβλεπόμενη πλειοψηφία βουλευτών.

Ακολούθησαν διαβουλεύσεις των Ισπανών Σοσιαλιστών με κόμματα της Αριστεράς, αλλά και των αυτονομιστών, μέχρι να συγκεντρώσει ο Πέδρο Σάντσεθ την απαραίτητη πλειοψηφία, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Η πιο δύσκολη συγκυρία, ήταν αυτή με τους Καταλανούς αυτονομιστές, καθώς δέχθηκαν να στηρίξουν την κυβέρνηση του ηγέτη του Εργατικού Σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, υπό τον όρο ότι θα πάρουν αμνηστία οι Καταλανοί ηγέτες που διώκονται, για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, με αίτημα την αυτονομία της περιφέρειας, το 2017. Το αίτημα αυτό όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τις αντιδράσεις των Δεξιών και Ακροδεξιών δυνάμεων της χώρας, που προέβησαν σε μια σειρά κινητοποιήσεων.

Η νίκη του Σάντσεθ στο κοινοβούλιο ολοκληρώνει μια περίοδο πολιτικών αναταραχών που ξεκίνησε τον Μάιο, όταν ο σοσιαλιστής ηγέτης προκήρυξε πρόωρες εκλογές, μιας και το κόμμα του δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στις εθνικές περιφερειακές και τοπικές εκλογές.

Leave a Comment