Εισβολή στο Αμερικανικό Καπιτώλιο˸ Η δοκιμασία της Αμερικανικής Δημοκρατίας και η επόμενη μέρα (Video)

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στο Αμερικανικό Καπιτώλιο, την ώρα της συνεδρίασης του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων για την επικύρωση της εκλογικής νίκης, του Τζο Μπάιντεν. Οπαδοί του Τραμπ μπήκαν βίαια στο χώρο προκαλώντας καταστροφές και επεισόδια, ενώ οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ανθρώπων.

Δυστυχώς η αστυνομία δεν μπόρεσε να σταματήσει το εξοργισμένο πλήθος που εισήλθε στο Καπιτώλιο εξοργισμένο, με συνθήματα υπέρ του Τραμπ και απειλές. Οι γερουσιαστές που πληροφορήθηκαν τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, φυγαδεύτηκαν κακήν κακώς, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο απερχόμενος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αντί να κατευνάσει τα πλήθη, τα ξεσήκωνε με έμμεσο τρόπο μέσω αναρτήσεών του στο Twitter. Ο Τραμπ έκανε λόγο για δικαιολογημένο ξεσηκωμό εξαιτίας άδικου εκλογικού αποτελέσματος, αλλά ταυτόχρονα προέτρεπε τους καταληψίες να επιστρέψουν με ειρήνη στο σπίτι τους.

Οι συγκρούσεις διήρκησαν 4 ώρες, με τα διεθνή μέσα να καταδικάζουν το γεγονός και να κάνουν λόγο για πρωτοφανή βεβήλωση της αμερικανικής δημοκρατίας. Η ηγεσία της Αμερικής ζητά αποπομπή του Τραμπ, κάτι που θα του στοιχίσει ακριβά ενδεχόμενη συμμετοχή του σε μελλοντικές εκλογές, ενώ όλες οι  πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του άσκησαν εμπάργκο, επ’ αόριστον.

Η αστυνομία προέβη σε δεκάδες συλλήψεις και σύμφωνα με ρεπορτάζ και πληροφορίες, μεταξύ των μπροστάρηδων των επεισοδίων και οπαδών του Τραμπ, είναι σατανιστές, ακροδεξιοί, παιδόφιλοι, με πλούσιο ποινικό μητρώο.

Φυσικά τα γεγονότα αυτά έχουν πυροδοτήσει μια σειρά φόβων, αντιδράσεων και μεγάλης ανησυχίας για την επόμενη μέρα και το τι θα επακολουθήσει , μιας και ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να δεχθεί την ήττα του και να εγκαταλείψει τη θέση του και οι οπαδοί του σίγουρα, δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Η Ουάσινγκτον έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης και οι υποψίες για συνέχεια των συγκρούσεων, ολοένα και δυναμώνει.

Λίγα λόγια το Αμερικανικό Καπιτώλιο

Το Αμερικανικό Καπιτώλιο βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και είναι το μέρος στο οποίο συνέρχεται το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αν και δεν βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της πόλης, το Καπιτώλιο ορίζει τα τεταρτημόρια στα οποία χωρίζεται η Ουάσινγκτον.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Γουίλιαμ Θόρτον το 1793 και ήταν εμπνευσμένο από τη δυτική πρόσοψη του Λούβρου και το Πάνθεον του Παρισιού. Το Καπιτώλιο κατασκευαζόταν από το 1793 μέχρι το 1811, αν και η πρώτη σύγκληση του Κογκρέσου έγινε το 1800, μέσα στο ημιτελές κτίριο. Λόγω του αυξανόμενου αριθμού αντιπροσώπων από τις νέες πολιτείες, το κτίριο επεκτάθηκε το 1850 και διπλασιάστηκε σε μήκος, ενώ ο παλιός θόλος ο οποίος αποδείχθηκε μικρός μετά την επέκταση του κτιρίου, αντικαταστάθηκε από έναν νέο, τρεις φορές πιο ψηλό. Το ύψος του Καπιτωλίου φτάνει τα 88 μέτρα.

Βίντεο από τη στιγμή της εισβολής (Το βίντεο ενδέχεται να περιέχει εικόνες βίας και φανατισμού)

Πηγή βίντεο ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Leave a Comment