Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη σχολιάζει την επικαιρότητα

Η χώρα μας και ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει μια ιδιαίτερη και πρωτοφανή κατάσταση, που λέγεται κορωνοϊός. Ενώ το πρώτο κύμα βρήκε την Ελλάδα σχεδόν αλώβητη, στη συνέχεια η κατάσταση πήρε δραματική τροπή. Τι θεωρείτε πως πήγε λάθος;

Δυστυχώς η κυβέρνηση δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αντίθετα έκανε πολλαπλά λάθη, με αποτέλεσμα ατελείωτα και αναποτελεσματικά lockdown.  Τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές μεγάλες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ποιος υπολογίζει αλήθεια το ψυχικό κόστος που έχει επωμιστεί ο λαός μας, παιδιά, νέοι/ες και ηλικιωμένοι/ες  από την ανικανότητα διαχείρισης της πανδημίας που επέδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Τον Μάρτιο του 2020, όλος ο ελληνικός λαός δέχτηκε να κλειστεί στο σπίτι για να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να προετοιμάσει το Σύστημα Υγείας. Εμείς στο ΜέΡΑ25 έχουμε επανειλημμένως προτείνει :

-Προσλήψεις ιατρών και  νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και αγορά απαραίτητου εξοπλισμού για το καταπονημένο ΕΣΥ.

-Δίκτυο  κέντρων μαζικών τεστ, που με την έλευση των εμβολίων θα μπορούσαν να λειτουργούν και ως εμβολιαστικά κέντρα.

-Ενίσχυση των ΜΜΜ με επιπλέον οχήματα, πύκνωση των δρομολογίων.

-Ανοιχτά σχολεία, με 15 παιδιά ανά τμήμα, σε βάρδιες. Συχνά τεστ στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σήμερα, που είναι Μάρτιος του 2021, τι από όλα αυτά έχει γίνει; Είτε από ανικανότητα, είτε για να μην θιγούν τα συμφέροντα «γαλάζιων παιδιών», η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς και βιώνουμε όλοι τις οδυνηρές συνέπειες.

Όλοι οι τομείς στη χώρα μας υπολειτουργούν και έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας. Ποιος κλάδος πιστεύετε πως έχει πληγεί περισσότερο και τι θα προτείνατε για την ανάκαμψή του;

Έχουμε μπει σε ένα τούνελ ύφεσης και μαρασμού της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ασφυξία και την οικονομία σε κατάρρευση, τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στον κλάδο του λιανεμπορίου και ιδιαίτερα στην εστίαση. Αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα οι μισές επιχειρήσεις στην εστίαση κινδυνεύουν να μην ανοίξουν ξανά.

Ως ΜΕΡΑ25, από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, σταθήκαμε αλληλέγγυοι στον αγώνα επαγγελματιών και εργαζόμενων για επιβίωση. Μέσα από συνεχή διάλογο και συνεργασία με φορείς και επαγγελματίες  της εστίασης, καταλήξαμε σε έναν οδικό χάρτη εξόδου των επιχειρήσεων του κλάδου από την πρωτοφανή κρίση και ύφεση. Προτείνουμε:

– Πάγωμα και επαναδιαπραγμάτευση των χρεών και υποχρεώσεων των επιχειρήσεων εστίασης, καφέ μπαρ και διασκέδασης,  χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

– Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ ή εθνικούς πόρους των μισθών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε εργαζόμενους για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

– Κατάργηση της προπληρωμής φόρου.

– Διακανονισμό των χρεών σε ιδιώτες για να μην ακολουθήσει ντόμινο καταρρεύσεων στην αγορά.

– Επιδότηση  για τα πρώτα έξοδα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, αγορές πρώτων υλών, προϊόντων καθαρισμού, μασκών, γαντιών κλπ.

– Αναστολή πρώτα, και  μετά μείωση δημοτικών τελών και φόρων.

– Μείωση ΦΠΑ στο 6% για τα καταστήματα εστίασης και στο 13% για μπαρ και καφέ.

– Η προσφυγή στον δανεισμό από Τράπεζες, να γίνει μετά από διάλογο με επαγγελματίες και τα κλαδικά τους όργανα, με όρους και προϋποθέσεις που θα προκύψουν από αυτόν.

– Υπαγωγή των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας, εθνικά ή  ΕΣΠΑ.

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτή η χώρα να ορθοποδήσει όταν το ποσοστό χρέους είναι πάνω από το 200% του ΑΕΠ. Αν δε ληφθούν γενναίες αποφάσεις, θα έρθουν και νέα μέτρα. Το θέμα είναι ποιος μπορεί ή θέλει να πάρει αυτές τις γενναίες αποφάσεις.

Το προσεχές άνοιγμα του τουρισμού που είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει, εικάζετε πως θα είναι σωτήριο ή καταστροφικό για τη χώρα μας;

Καταρχάς ο κόσμος του τουρισμού- επισιτισμού, που είναι 600.000 εργαζόμενοι-ες, είναι σε δεινή κατάσταση εξαιτίας  της κυβέρνησης. Έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου. Επομένως, η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για τα εισοδήματα των εργαζομένων στον κλάδο μέχρι τότε. Επίσης, το άνοιγμα του τουρισμού δεν σημαίνει ότι ξαφνικά χιλιάδες τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα. Αυτό, αν γίνει, θα γίνει σταδιακά. Επίσης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία, διότι χωρίς κρατήσεις, δεν έχει κανένα λόγο να ανοίξει.

Η διαχείριση της πανδημίας έως τώρα μας κάνει πολύ να αμφιβάλλουμε αν μπορεί να συνδυάσει την προστασία της Δημόσιας Υγείας με τη βιώσιμη επανεκκίνηση του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί έναν κλάδο  κατεξοχήν ευαίσθητο.

Πέρα από την πανδημία, πολύ δυσάρεστες είναι και οι εικόνες βίας που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό και μοιάζει θα λέγαμε σαν μια μορφή εμφυλίου, που ως γνωστόν, αποτελεί και την πιο επικίνδυνη μορφή πολέμου. Ποιο είναι το σχόλιό σας αλλά και η άποψή σας για την παρουσία της Αστυνομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια;

Τι βλέπουμε εδώ και ενάμισι χρόνο; Αστυνομική βία χωρίς όριο, προφανώς με την ανοχή  του Πρωθυπουργού και υπό τις εντολές του κ. Χρυσοχοΐδη. Οι αστυνομικές δυνάμεις ξυλοκοπούν ή “τραμπουκίζουν” ασύστολα φοιτητές του ΑΠΘ ή οικογένειες στη Ν. Σμύρνη, φθάνουν ακόμη και να προπηλακίσουν την αντιπρόεδρο της Βουλής της κ. Σακοράφα.

Το ΜέΡΑ25 αποστρέφεται τη βία. Εφαρμόζει την τήρηση υγειονομικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας, παράλληλα όμως θυμίζει ότι υπάρχει και το  ελληνικό σύνταγμα, που επιτρέπει τις διαδηλώσεις.

Από ‘κει και πέρα, όταν πορείες διαμαρτυρίας  καταλήγουν σε επεισόδια, αυτό δεν  συμβαίνει χωρίς αιτία! Είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας και ενώ υποτίθεται πως θέλει να αποτραπούν πορείες διαμαρτυρίας για λόγους Δημόσιας Υγείας, φέρνει νομοσχέδια ακραία και διχαστικά (όπως το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την αστυνομία στα πανεπιστήμια). Την ίδια στιγμή εξεγείρεται που υπάρχουν αντιδράσεις στους δρόμους.

Όμως αυτό είναι ο ορισμός του αυταρχισμού! Η ίδια η κυβέρνηση, με την άρνησή  της να  ενισχύσει το ΕΣΥ, με τα ασφυκτικά γεμάτα λεωφορεία και με τα νομοσχέδια που φέρνει σωρηδόν σε μια Βουλή που υπολειτουργεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε διστάζει ακόμα και να νομιμοποιεί τα μεγάλα συμφέροντα  που διασπαθίζουν τη δημόσια περιουσία.  Οι πολίτες αντιδρούν σε αυτό τον αυταρχισμό.

Ως ΜέΡΑ25, ασφαλώς, καταψηφίσαμε το εκτρωματικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Το κόμμα μας συντάσσεται σε σημαντικό βαθμό με την άποψη της Συνόδου των Πρυτάνεων. Το σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων πρέπει να σέβεται το ακαδημαϊκό αυτοδιοίκητο και να λογοδοτεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Πάγια θέση μας είναι η δημιουργία Υπηρεσίας Φύλαξης των πανεπιστημίων σε συνδυασμό όμως οπωσδήποτε με την επαναφορά του ασύλου. Τα πανεπιστήμια λειτουργούν ως κύτταρα κοινωνικοποίησης, διαλόγου και δημιουργικότητας, είναι ζωντανοί χώροι αμφισβήτησης και παραγωγής ιδεών, και τέτοιοι πρέπει να παραμείνουν.

Πολύς λόγος έγινε και για τη μεταφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα σε άλλες φυλακές και την πολυήμερη απεργία πείνας του, που τελικά έληξε πρόσφατα. Η δική σας στάση ποια είναι απέναντι στο ζήτημα;

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά τη δράση του στη «17 Νοέμβρη», κάτι που ουδείς αμφισβητεί. Ωστόσο, ο νόμος που τον καταδίκασε περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τα δικαιώματα των κρατουμένων. Αυτά τα δικαιώματα, η σημερινή κυβέρνηση του τα είχε αφαιρέσει  αυθαίρετα με  εκδικητικό τρόπο, προκαλώντας αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος της κοινής  γνώμης.

Όταν το ίδιο το κράτος παραβιάζει τον σωφρονιστικό του νόμο ή τον εφαρμόζει επιλεκτικά, υπονομεύει τη Δικαιοσύνη. Το διακύβευμα λοιπόν στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν οι προϋποθέσεις μετάταξης ενός κρατουμένου, αλλά η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας και η προάσπιση του Κράτους Δικαίου.

Ραγδαίες και αναπάντεχες εξελίξεις είχαμε και στο θέμα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων, κυρίως στο χώρο του θεάτρου. Αρχικά ποιο είναι το σχόλιό σας για τη θέση που κατείχε όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Λιγνάδης στο εθνικό θέατρο και την απόφαση της κ. Μενδώνη να μην παραιτηθεί και αν θεωρείτε πως μελλοντικά θα έχουμε ανάλογες εξελίξεις και στο χώρο της πολιτικής.

Η Υπουργός Πολιτισμού αρχικά «δεν άκουσε τίποτα, δεν ήξερε τίποτα, δεν είδε τίποτα». Στη συνέχεια μας είπε πως «εξαπατήθηκε». Είναι πραγματικά ….αξιοθαύμαστο  το πως συνένωσε με τη στάση της όλο τον πνευματικό κόσμο και τους πολίτες εναντίον της. Και είναι επίσης αξιοθαύμαστο, ότι μετά από τη γενική κατακραυγή και τον τεράστιο θόρυβο που δημιούργησε, είναι ακόμα στη θέση της. Είναι να αναρωτιέται κανείς….

Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια  παράταξη που ποτέ δε δίστασε να κάνει ό,τι πέρναγε από το χέρι της για να ενισχύσει την πατριαρχία. Ο αγώνας που βρίσκεται μπροστά μας απαιτεί αυτονόητα την απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης. Απαιτεί ριζικές αλλαγές σε βάθος, όχι μόνο στο χώρο του πολιτισμού, αλλά σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους. Άμεση ανάγκη αποτελεί το ξερίζωμα ξεπερασμένων και βλαπτικών αντιλήψεων εξουσίας και επιβολής στον υποτιθέμενο “αδύναμο”, όποιος κι αν είναι αυτός. Τέλος, η δικαιοσύνη κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι αδέκαστη σε περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας κάθε είδους, και αμείλικτη σε ό,τι αφορά εκμετάλλευση παιδιών και εφήβων.

Leave a Comment