Σπήλαιο Γρεβενών: Η γραφική ομορφιά ενός μοναδικού χωριού

Το Σπήλαιο είναι ορεινό χωριό του νομού Γρεβενών και ανήκει στο δήμο Θεοδώρου Ζιάκα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και απέχει 25 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης, στον ορεινό όγκο της βορειοανατολικής Πίνδου, ενώ είναι χτισμένο στο νοτιότερο υψίπεδο του όρους Όρλιακα. Από τα δυτικά περνάει ο ποταμός περιβολιώτικος και από τα ανατολικά ο σμιξιώτικος, όπου ενώνονται και δημιουργούν τον Βενέτικο, τον κυριότερο παραπόταμο του ποταμού Αλιάκμονα. Στο παρελθόν περιβαλλόταν από ρωμαϊκά και βυζαντινά υψηλά τείχη αποτρέποντας οποιονδήποτε επίδοξο εισβολέα. Από το χωριό προς τα ανατολικά είναι τα Πιέρια-Καμβούνια-Όλυμπος-Ζυγό ενώ προς τα δυτικά ο εθνικός δρυμός Πίνδου με την Βάλια Κάλντα. Eπίσης, πηγαίνοντας στο Σπήλαιο ο δρόμος είναι εκπληκτικός, διότι η αριστερή μεριά του δρόμου είναι σκεπασμένη από τεράστιους βράχους.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του Σπηλαίου ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της γης. Από τα πιο φημισμένα προϊόντα είναι τα φασόλια, η κατσικίσια φέτα και το τσίπουρο. Στο χωριό συρρέουν μέλη πολλών ορειβατικών συλλόγων καθώς και λάτρεις επικίνδυνων σπορ για να κάνουν ορειβασία, canyoning ή canoe – kayak. Πηγαίνοντας στο Σπήλαιο, η θέα των βράχων λίγο πριν το χωριό σε συνδυασμό με τη στενότητα του δρόμου, θα σας κόψουν την ανάσα.

Σημαντικά αξιοθέατα του Σπηλαίου είναι τα δύο φαράγγια. Το νοτιοδυτικό φαράγγι της Πορτίτσας με την πέτρινη γέφυρα που έχει ύψος περίπου 300 μέτρα. Το μήκος του είναι 800 περίπου μέτρα, ενώ οι σχεδόν κάθετες πλευρές του ορθώνονται τουλάχιστον 220 μέτρα πάνω από τον ποταμό Βενέτικο που το διασχίζει. Το ανατολικό φαράγγι της Λιάτισας είναι δύσκολα προσβάσιμο. Το διασχίζει ο σμιξιώτικος ποταμός και εκεί υπάρχουν δύο πέτρινα γεφύρια, του Κατσογιάννη και της Λιάτισας ή του Κλέφτη όπως λέγεται.

Φαράγγι Πορτίτσας
Γεφύρι Λιάτισας

Μοναδικό αξιοθέατο αποτελεί επίσης η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου το καθολικό της μονής είναι ο συνήθης αγιορείτικος τύπος ναού.  Ακόμη, μπορεί να επισκεφθεί κάποιος το κάστρο του Σπηλαίου, το οποίο έχει πέσει με το πέρασμα του χρόνου, το Δημοτικό σχολείο που είναι κτίσμα του 1930, αλλά και το μέρος Κουτσουλάτα, που αν κανείς ανηφορίσει από τα αριστερά της κεντρικής πλατείας, θα φτάσει στο λόφο και θα το δει. Στο σημείο αυτό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει πανοραμική θέα.

Πολύ όμορφη και γραφική είναι η πετρόκτιστη πλατεία του χωριού, που το καλοκαίρι ειδικά σφύζει από ζωή. Κυρίως την περίοδο του 15αύγουστου που γίνεται και το πανηγύρι στη μνήμη της Παναγίας. Στην πλατεία θα βρείτε καφέ και ταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό.

Leave a Comment