Γάβρος Καστοριάς: Το χωριό των Κορεστείων με την πλίνθινη αρχιτεκτονική

Ο Γάβρος είναι ένα γραφικό χωριό στη δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα την Καστοριά, που πλέον δεν κατοικείται και φαίνεται πως πήρε το όνομά του, από το ομώνυμο δέντρο.

Ο Γάβρος, ανήκει στα Κορέστεια ή πλίνθινα χωριά του νομού που απλώνονται σε οροπέδιο, δυτικά του όρους Βέρνο ή όπως είναι γνωστό, Βίτσι. Τα περισσότερα από αυτά είναι εγκαταλελειμμένα, έχουν όμως  μοναδική αρχιτεκτονική.

Τα κτίσματα είναι κατασκευασμένα από λάσπη, κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο, δημιουργώντας έτσι μέχρι και σήμερα, μια χρωματική πανδαισία. Τη δεκαετία του 1950 πάντως, σταμάτησε να χρησιμοποιείται η τεχνική χτισίματος με πλίνθους.

Γεωγραφικά, βρίσκεται βόρεια του νομού, στα σύνορα με την πόλη της Φλώρινας, μεταξύ των λιμνών της Καστοριάς και των Πρεσπών και το υψόμετρό του είναι γύρω στα 800 μέτρα.

Ο χρόνος εγκατάλειψης του χωριού τοποθετείται μετά τον εμφύλιο πόλεμο και ο λόγος δεν είναι συγκεκριμένος, μιας και η απομάκρυνση των κατοίκων, ήταν σταδιακή. Ένας εξ αυτών πάντως ήταν η μετανάστευση του πληθυσμού στο εξωτερικό.

Ο λίγος πληθυσμός που απέμεινε τη δεκαετία του 1970 και συγκεκριμένα επί χούντας, αναγκάστηκε να φύγει και να μετακινηθεί, στο νέο οικισμό Κορεστείων.

Τα Κορέστεια αποτελούν μια συστάδα χωριών τα,  η Άνω και Κάτω Κρανιώνα, Μελάς, Χάλαρα, Μακροχώρι, Μαυρόκαμπος, Άγιος Αντώνιος, Γάβρος, Κώττας και Βατοχώρι και μάλιστα έχουν αποτελέσει έμπνευση και τόπο γυρισμάτων σκηνών, σε ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και άλλων.

Leave a Comment