Έρευνα: Τα μανιτάρια πλευρώτους τρέφονται με σκουλήκια

Μανιτάρι λέγεται το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκητών, με ομβρελοειδή μορφή. Είναι το σώμα του μανιταριού, δηλαδή το όργανο στο οποίο θα αναπτυχθούν τα σπόρια, τα οποία και θα εξασφαλίσουν, τη διαιώνιση του είδους.

Το βασικό μέρος του μύκητα είναι υπόγειο και σχεδόν πάντα αθέατο. Είναι το μυκήλιο που αναπτύσσεται σαν ιστός στο υπόστρωμα, με τη μορφή των μυκηλιακών υφών.

Το μανιτάρι πλευρώτους ανήκει στο είδος των εδώδιμων που φυτρώνει σε νεκρά δέντρα και είναι πολύ διαδεδομένο, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Νέα έρευνα για τα μανιτάρια πλευρώτους

Αυτό που δε γνωρίζαμε οι περισσότεροι από εμάς, είναι πως το συγκεκριμένο είδος μανιταριού είναι σαρκοφάγο και συγκεκριμένα, τρέφεται με σκουλήκια.

Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε, πως ο μύκητας που παράγει, παραλύει και σκοτώνει τα νηματώδη σκουλήκια, χρησιμοποιώντας ένα αέριο, το οποίο στοχεύει στα νεύρα. Στη συνέχεια τα ρουφάει στο εσωτερικό του, σαν τροφή.

Σύμφωνα με τις έρευνες, στο μανιτάρι υπάρχουν μικροσκοπικές δομές σε σχήμα γλειφιτζουριού, οι οποίες ανοίγουν, όταν τα σκουλήκια πιέζουν το κεφάλι τους πάνω τους.

Εξακρίβωσαν ότι οι δομές αυτές σπάνε κι απελευθερώνουν ένα αέριο, εξαιρετικά τοξικό, για το νευρικό σύστημα των σκουληκιών. Το αέριο αυτό ονομάζεται, 3-οκτανόνη.

Εκθέτοντας 4 διαφορετικά είδη νηματωδών σκουληκιών σε αυτή τη χημική ουσία διαπίστωσαν, πως η ουσία προκάλεσε μαζική εισροή ιόντων ασβεστίου στα νευρικά και μυϊκά κύτταρα τους, οδηγώντας σε παράλυση και κατόπιν, στο θάνατο.

Όλη αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο όταν καταναλώνει ένα τέτοιου είδους μανιτάρι, αποτελεί όμως, μια ιδιαίτερη ανακάλυψη.

 

Leave a Comment