Έλενα Ράπτη: Η πανδημία δε σταμάτησε το έργο της καμπάνιας “Ένα στα πέντε” – 8ος χρόνος προσφοράς

Είστε πολύ ενεργή και ευαισθητοποιημένη σε σχέση με το ζήτημα της κακοποίησης και ιδίως της παιδικής και η καμπάνια σας “Ένα στα 5” είναι ευρέως γνωστή. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό, ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας και αν ο κορωνοϊος δυσχέραινε το έργο σας.

Η καμπάνια “Ένα στα πέντε” βρίσκεται στο όγδοο έτος της παρουσίας της στην Ελλάδα. Το όνομά της αποτυπώνει μια θλιβερή ευρωπαϊκή στατιστική, δηλαδή πως ένα στα πέντε παιδιά, είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στο διάστημα αυτών των ετών, έχει γίνει ένα τεράστιο έργο με τη βοήθεια της πολιτείας, της εκκλησίας, φορέων και οργανώσεων, εταιριών και ολόκληρης της κοινωνίας, που αγκάλιασε την καμπάνια, διαπιστώνοντας τον πολύ σημαντικό της ρόλο, στο να αλλάξει την πραγματικότητα γύρω από αυτό το θέμα. Με εκατοντάδες εκδηλώσεις σε κάθε σημείο της χώρας, στον κόσμο της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και των τοπικών κοινωνιών, με προβολή μηνυμάτων, animationstories και ενημερωτικά έντυπα, κινητοποιήσαμε την κοινωνία και συμβάλλαμε στο να «σπάσει» η σιωπή σε πολλές περιπτώσεις, αθέατης βίας. Δε μας σταμάτησε ούτε ο κορωνοϊός, αφού η παραμονή  στο σπίτι λόγω των περιοριστικών μέτρων, υπήρξε αιτία για την αύξηση των περιστατικών βίας. Συνεχίσαμε την καμπάνια με την ίδια ένταση, μπαίνοντας διαδικτυακά σε κάθε σπίτι. Η προσπάθεια δε σταματά. Συνεχίζουμε με όλη μας τη δύναμη, με νέα εργαλεία ενημέρωσης και με δεκάδες πρωτοβουλίες. 

Πριν λίγο καιρό τέθηκε στη Βουλή το ζήτημα της αναβάθμισης της Κοινωνικής Προστασίας κι έγινε για πρώτη φορά από μέρους σας μια πολύ σημαντική παρέμβαση, για το θέμα της παραμέλησης και κακοποίησης των παιδιών. Ποιο είναι το σχόλιο σας πάνω σε αυτό;

Πρόκειται πραγματικά για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικό, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα της παιδικής παραμέλησης και κακοποίησης συστηματικά, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης, που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Νέες ρυθμίσεις όπως η σύσταση θέσης Υπεύθυνου Προστασίας Ανηλίκων σε κάθε φορέα παιδικής προστασίας, οι ειδικές προϋποθέσεις για απασχόληση προσωπικού σε δομές που έχουν να κάνουν με παιδιά, το Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών και άλλες διατάξεις, εισάγουν ένα πιο εξειδικευμένο και άρα αποτελεσματικότερο πλαίσιο διαχείρισης, εφαρμόζουν πρακτικές από άλλες χώρες που λειτουργούν με επιτυχία τέτοια συστήματα, θωρακίζουν περισσότερο τους φορείς παιδικής προστασίας και άρα τα ίδια τα παιδιά, καταγράφουν και αναλύουν τα περιστατικά κακοποίησης για να αντιδρούμε με στοχευμένες πολιτικές και να μειώνουμε καθημερινά τους δείκτες αναφοράς της παιδικής κακοποίησης.

Με αφορμή τη 18η Νοεμβρίου, ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση και σας όρισε Επικεφαλής. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό;

Πλέον τα παιδιά έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που με την ευαισθησία και το έμπρακτο ενδιαφέρον του, ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Νιώθω χαρά, συγκίνηση και αισιοδοξία, καθώς δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά μας να είναι ασφαλή.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Πρωθυπουργό για την αμέριστη στήριξή του όλα τα χρόνια στον αγώνα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και για την πρωτοβουλία του να δρομολογήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με στόχο την αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών, την ποσοτική μείωση των κρουσμάτων που συμβαίνουν και την αύξηση των κρουσμάτων, που αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές.

Μέσα από πολιτικές διυπουργικές οριζόντιες, όπως το «Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων» για την ενοποίηση των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το «Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης κακοποιημένων παιδιών» για την παρακολούθηση της αντιμετώπισης κάθε περιστατικού, το «Ειδικό Ποινικό Μητρώο» για αδικήματα σεξουαλικής βίας για όλους όσοι ασχολούνται με παιδιά,ο «Υπεύθυνος Παιδικής Προστασίας» σε κάθε φορέα με παιδιά, μέσα από μέτρα διατομεακά και επιμέρους,  μέσα από τη συνέργεια 11 Υπουργείων και μέσα από μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, θα πετύχουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ασφάλειας.

Κ. Ράπτη είστε εκλεγμένη βουλευτής σε μια πόλη με μεγάλη σημασία κι ενεργό ρόλο σε πολλούς σημαντικούς τομείς της χώρας, όπως τουρισμός, πολιτισμός και πολλά ακόμη. Ο κορωνοϊός έπληξε όλη τη χώρα και τον κόσμο σε ανεπανόρθωτο ίσως βαθμό, σε κάποιες περιπτώσεις. Πώς επηρέασε όλη αυτή η κατάσταση, τη δική σας πόλη;

Δε νομίζω πως η Θεσσαλονίκη διαφοροποιήθηκε από την υπόλοιπη Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της πανδημίας. Τα περιοριστικά μέτρα ήταν οριζόντια σε όλη τη χώρα, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πέρασαν ένα δύσκολο και κρίσιμο διάστημα απραξίας ή εργασίας σε πρωτόγνωρες συνθήκες, οι δομές υγείας δοκιμάστηκαν, χάθηκαν συμπολίτες μας, αναστείλαμε προσωρινά τις καθημερινές μας συνήθειες και μπήκαμε σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Είναι άξιο αναφοράς ωστόσο πως η κυβέρνηση στήριξε χωρίς ανάλογο προηγούμενο και την επιχειρηματικότητα και την εργασία με δεκάδες πολιτικές και πολλά δις ευρώ, όπως στήριξε και ενίσχυσε και το δημόσιο σύστημα υγείας. Επηρεαστήκαμε όλοι, αλλά κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Μακάρι να περάσουμε το χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, με τις λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ελπίζοντας πως θα βγούμε στο ξέφωτο της επόμενης άνοιξης πιο δυνατοί. Γι’ αυτό και με αυτή την ευκαιρία παρακαλώ όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το ξανασκεφτούν, για τους ίδιους και για τους ανθρώπους δίπλα τους.    

Με αφορμή το ενδιαφέρον σας για το θέμα της κακοποίησης και με δεδομένη τη νέα πραγματικότητα, αυτήν της πανδημίας, είδαμε μεγάλη έξαρση της εγκληματικότητας και της ενδοοικογενειακής βίας. Εσείς θεωρείτε πως σχετίζονται αυτά και με ποιον τρόπο;

Όπως είπα και παραπάνω, στο διάστημα του περιορισμού στο σπίτι παρατηρήθηκε μια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών, η αιτία και το αποτέλεσμα συνδέονται απόλυτα και αυτός είναι και ο λόγος που και η δική μας καμπάνια δεν σταμάτησε ούτε λεπτό και μεταφέρθηκε διαδικτυακά, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα κενό στη ροή αυτής της προσπάθειας, να ενημερώσουμε δηλαδή την κοινωνία.  

Πώς βρίσκει εσάς το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους;

Τα «φωτορεαλιστικά» της πρότασης που προκρίθηκε, είναι εντυπωσιακά. Όπως και η περιγραφή με τους στόχους της νέας ανάπλασης.

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και τα τεκταινόμενα εκτός συνόρων, κάντε μας ένα σχόλιο και μια πρόβλεψη για τα ελληνοτουρκικά και την προκλητικότητα της γείτονος χώρας από πλευράς ηγεσίας.

Οι προβλέψεις στην εξωτερική πολιτική είναι πάντοτε επισφαλείς, κυρίως όταν οι συμπεριφορές και αντιδράσεις της γειτονικής χώρας είναι τόσο απρόβλεπτες και έξω από κάθε λογική. Θεωρώ πως η ελληνική εξωτερική πολιτική και διπλωματία που περιλαμβάνει διεθνείς συμφωνίες με πολλές χώρες της περιοχής, καθορισμό ΑΟΖ και νέα εξοπλιστικά προγράμματα, σε συνδυασμό με τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας και την απομόνωσή της από τα κέντρα επιρροής της δύσης, έχει δημιουργήσει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου έναν έντονο εκνευρισμό που εξάγεται με προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει πως το μέγεθός της δεν πρέπει να καθορίζει τη συμπεριφορά της. Οφείλει να υπακούει στο διεθνές δίκαιο, να επιδιώκει τη συνεργασία με όλους, να σταματήσει να προκαλεί και να διεκδικεί. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κορύφωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, άγνωστο μέχρι ποιο σημείο. Αυτή τη φορά ωστόσο θα βρει απέναντί της μια Ελλάδα διαφορετική, ισχυρή, έτοιμη και με δεκάδες φίλους στο πλευρό της.  

Leave a Comment