Ελατού Αιτωλοακαρνανίας: Η ήσυχη, αμφιθεατρική γωνιά, στην ορεινή Ναυπακτία

Η Ελατού βρίσκεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα, στην ορεινή Ναυπακτία. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 – 1.050 μέτρων, στους πρόποδες του Κερασοβουνίου, στα Βαρδούσια Όρη.

Η παλιά της ονομασία είναι Ελετσού, με σλάβικες ρίζες, έπειτα από τη μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή των Ούνων σερβικής καταγωγής, κατά την περίοδο 1059-1069. Η σημασία της λέξης Ελετσού είναι, «ευήλιος τόπος».

Κάτοικοι της Ορεινής Ναυπακτίας ήταν οι Αποδοτοί, συγγενικό φύλο των Αιτωλών. Μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα των αρχαίων Αποδοτών ήταν το Αιγίτιο, που πιθανόν να βρισκόταν στις παρυφές, του όρους Κόρακα. Η πόλη σύμφωνα με τον Θουκυδίδη καταλήφθηκε από τους Αθηναίους, με στρατηγό το γνωστό ρήτορα Δημοσθένη το 426 π.Χ. 

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που χτίστηκε το 1864, από Ηπειρώτες τεχνίτες. Την ίδια χρονιά χτίστηκε και το σχολείο του οικισμού, το οποίο όμως λόγω φθοράς κατεδαφίστηκε και χτίστηκε εκ νέου, στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Πλέον στεγάζει τα γραφεία της τοπικής κοινότητας και την κοινοτική βιβλιοθήκη.

Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Η Ελατού όπως φανερώνει και το όνομά της είναι περιτριγυρισμένη από έλατα, ενώ το γεγονός πως δεν συγκαταλέγεται στα πολύ τουριστικά μέρη, της προσδίδει μια ιδιαίτερη πινελιά καθώς, προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση στους ταξιδιώτες!

Leave a Comment