Έκτακτα μέτρα για τους εργαζομένους εξαιτίας του καύσωνα

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εξαιτίας της επέλασης του καύσωνα που θα κορυφωθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα μέτρα αφορούν σε όλους τους εργαζομένους και ειδικότερα άτομα ευπαθών ομάδων, ενώ κάποιοι εξ αυτών μπορούν να μην παρουσιαστούν καθόλου στις δημόσιες υπηρεσίες όπου εργάζονται, για όσο διαρκέσει το ισχυρό κύμα καύσωνα.

Το μέτρο αυτό αφορά σε:

-Άτομα με χρόνια καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα

-Καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε στάδιο θεραπείας

-Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, όπως, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.

-Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.

-Εγκύους

Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, για τον αν εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας, αλλά και τις συνθήκες δουλειάς, με έμφαση σε υπαίθριες δραστηριότητες και χώρους με αυξημένη παραγωγική ενασχόληση.

Πιο συγκεκριμένα:

-Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

-Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, όσο είναι δυνατόν σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, όπως για παράδειγμα τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

Διαμόρφωση κυλικείων ή άλλων κατάλληλων χώρων, για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν οι προαναφερθέντες, των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

Όσον αφορά σε υπαίθριες εργασίες:

Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Προγραμματισμός των εργασιών, έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Μείωση της απασχόλησης ή και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00-16.00 μ.μ.

Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Leave a Comment