Αρκιοί: Ο μικρός κρυμμένος θησαυρός των Δωδεκανήσων

Οι Αρκιοί βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο και αποτελούν το μεγαλύτερο από μια συστάδα νησιών.

Οι Αρκιοί είναι ένα “παρθένο” νησί, με φυσικά τοπία, καταγάλανα νερά και λίγο τουρισμό, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ήσυχες και ποιοτικές διακοπές. Μακριά από πολύβουα κλαμπ και μαγαζιά, με λίγες ταβερνούλες και καφέ, αποτελούν –και όχι αδίκως- ένα από τα στολίδια των Δωδεκανήσων. Οι κάτοικοί του είναι γύρω στους 50 και παρόλο που η διαμονή κατά τους χειμερινού μήνες λόγω των ελλείψεων και των άσχημων καιρικών συνθηκών είναι δύσκολη, η ηρεμία και γαλήνη που προσφέρει το μέρος, τους κάνει να μην μπορούν να το αποχωριστούν.

Στους Αρκιούς μπορεί να βρει κανείς και πολύ όμορφες παραλίες. Μη οργανωμένες, γι’ αυτό καλό θα ήταν όποιος τις επισκεφθεί, να είναι εξοπλισμένος. Κάποιες εξ αυτών είναι τα Τηγανάκια, το Καψαλισμένο, το Λιμνάρι, το Αμπελάκι.

Οι Αρκιοί που στην αρχαιότητα ονομάζονταν Αρκίτις, στο σύγχρονο οικισμό τους έχουν χτιστεί στο μυχό όρμου σε ύψωμα, όπου υπάρχουν υπολείμματα πύργου και οχυρού του 4ου αι. π.Χ.

Στο σύμπλεγμα των Αρκιών εκτός από το ομώνυμο μεγαλύτερο νησί συμπεριλαμβάνονται και τα νησιά Αργελούσσα, Μάραθος, Καλόβολος, Σπολάτο, Μακρονήσι, Στρογγυλό, Κούμαρος, Αβάπτιστο, Ψαθονήσι κ.ά.

Μερικά από τα λίγα αλλά σημαντικά αξιοθέατα του νησιού είναι το ιταλικό παρατηρητήριο, τα ερείπια του Κάστρου από τον 4ο αιώνα π.Χ. και το εκκλησάκι της Παναγίας της Παντανούσας.

Leave a Comment