Εκλογές Γαλλία: Απόλυτη ανατροπή – Νικητής ο Μελανσόν

Κι εκεί που όλα έδειχναν πως η Μαρί Λεπέν με το Ακροδεξιό κόμμα θα είναι η απόλυτη νικήτρια των γαλλικών εθνικών εκλογών, τελικά τερμάτισε τρίτη και καταϊδρωμένη, δίνοντας τη σκυτάλη της πρωτιάς, στον Αριστερό Ζαν Λυκ Μελανσόν

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αναδεικνύεται και επίσημα ο μεγάλος νικητής του β’γύρου των εκλογών, κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή, μην καταφέρνοντας όμως, να επιτύχει την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα (που ενδέχεται να έχουν κάποια διαφοροποίηση) και με καταμετρημένες και τις 577 εκλογικές περιφέρειες, η Αριστερή Συμμαχία του Μελανσόν κέρδισε 182 έδρες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ποσοστό όμως που απέχει αρκετά από την αυτοδυναμία και τις 289 έδρες.

Ο κεντρώος συνασπισμός Μαζί του Εμανουέλ Μακρόν ήρθε δεύτερος με 168 έδρες και η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε, 143 έδρες. Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR) συγκέντρωσε με τη σειρά του, 45 έδρες.

Από άποψη ποσοστών τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, διαμορφώνονται ως εξής:

-Εθνική Συσπείρωση 👉 10,1 εκατομμύρια ψήφοι ή ποσοστό 37,05%

-Νέο Λαϊκό Μέτωπο (η αριστερή συμμαχία στην οποία συμμετείχαν η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, οι Σοσιαλιστές, το Κομμουνιστικό Κόμμα και Οικολόγοι) 👉 εκατομμύρια ψηφοι ή 25,7%

-Η συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν👉 6,3 εκατομμύρια ψήφοι και 23,15%.

Μια τελευταία εξέλιξη, θέλει τον Μακρόν να αρνήθηκε να κάνει άμεσα δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, ζητώντας του, να παραμείνει στη θέση του.

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο, στο πρόσωπο που θα προτείνει η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν και οι Σοσιαλιστές, τα δύο δηλαδή, μεγαλύτερα κόμματα του Μετώπου. Στόχος είναι να αποτραπεί μία περίοδος, παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας.

Leave a Comment