Είναι γεγονός˸ Το ρομποτικό Ρόβερ “Perseverance” προσεδαφίστηκε στον Άρη

Το ρομποτικό ρόβερ “Perseverance” της αποστολής “Mars 2020” της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας  NASA, προσεδαφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην επιφάνεια του Άρη, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Τα 7 λεπτά που χρειάστηκαν προκειμένου να επιβεβαιωθεί η επιτυχής προσεδάφιση ήταν πολύ έντονα και όταν τελικά αυτό συνέβη, οι επιστήμονες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, για το σπουδαίο επίτευγμα.

Το εξάτροχο Ρόβερ μεγέθους SUV, είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το Ρόβερ “Curiosisy”, που μελετά μέχρι σήμερα τον πλανήτη Άρη. Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας, που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα. Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει δείγματα του “Κόκκινου” Πλανήτη, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή.

Το “Perseverance” θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια.  Τότε ο Άρης ήταν πιο θερμός, υγρός και ίσως πιο κατάλληλος, έτσι ώστε να φιλοξενήσει ζωή.

Επίσης το Ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή, που θα μετατρέπει το διοξείδιο της ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα, που θα καταγράψουν τους πρώτους ήχους του Πλανήτη. Επίσης το Ρόβερ θα απελευθερώσει το “Ingenuity”, ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

Την αποστολή παρακολούθησε με ενθουσιασμό μέσω εξελιγμένων συστημάτων και ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Leave a Comment