Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Μητροπολίτης της Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ο πρώην Μητροπολίτης της Θεσσαλονίκης Άνθιμος ή κατά κόσμον, Διονύσιος Ρούσσας.

Γεννημένος το 1934 στη Σαλμώνη Ηλείας, διετέλεσε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης από το 2004 έως το 2023. Τον Αύγουστο του 2023 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας η οποία έγινε αποδεκτή από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διάδοχός του, ο Μητροπολίτης Φιλόθεος.

Έλαβε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών το 1957 και από τη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου, το 1963. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1964 από τον Μητροπολίτη Θήρας Γαβριήλ και πρεσβύτερος, τον Φεβρουάριο του 1965.

Η Ιερά Σύνοδος του ανέθεσε τη σύνταξη του εβδομαδιαίου φυλλαδίου Φωνή Κυρίου από το 1965, έως το 1972.

Τον Ιούλιο του 1974 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τρα­ϊ­α­νου­πό­λε­ως και Σαμοθράκης., ενώ τον Απρίλιο του 2004 εξελέγη, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Leave a Comment