Δημήτρης Παπαστεργίου˸ Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλάει για την πόλη του και την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1973, όπου και τελείωσε το Λύκειο.

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ στο ΕΜΠ «από επιλογή και αγάπη για την ηλεκτρονική και τον προγραμματισμό», όπως τονίζει.

Παράλληλα, ασχολήθηκε ιδιωτικά με τη μελέτη και κατασκευή ενεργειακών έργων.

Επισημαίνει ότι «Ο δρόμος της συμμετοχής είναι μονόδρομος αν θέλουμε να αλλάξουμε τις ζωές μας, γι’ αυτό από τα 29 του συμμετέχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις». 

Το 2014 και το 2019, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα», εξελέγη Δήμαρχος Τρικκαίων, ενώ τον Νοέμβριο του  2019 οι συνάδελφοί του Δήμαρχοι, τον εξέλεξαν πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Θεωρεί ως σταθμούς στην αυτοδιοικητική του πορεία όπως δηλώνει, τις «πρωτοβουλίες που πήραμε για το city branding των Τρικάλων, τη δημιουργία μιας smart city, την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τη διαχείριση του προσφυγικού, την αλλαγή της νοοτροπίας μας».

Στόχος του είναι «να δημιουργήσουμε πραγματικά έξυπνες και βιώσιμες πόλεις, με ισχυρούς και σύγχρονους Δήμους».

Είναι παντρεμένος με την πολιτικό μηχανικό Σούλα Μπράκη και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Δεν παραλείπει να δηλώνει “Μετακινούμαι με ποδήλατο, επειδή είναι τρόπος ζωής”.

Η πόλη των Τρικάλων έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες, έχει χαρακτηριστεί ως “έξυπνη” πόλη, ο Μύλος των Ξωτικών αποτελεί ίσως τη σπουδαιότερη χριστουγεννιάτικη διοργάνωση της Ελλάδας κι έχει μιλήσει γι’ αυτή ακόμη και ο ξένος Τύπος; Τι θεωρείτε πως σας κάνει τόσο ξεχωριστούς και καινοτόμους;

Πολλοί παράγοντες. Κατ’ αρχάς η κοινωνία των Τρικάλων, που στηρίζει όλες αυτές τις δραστηριότητες. Αλλά το όραμα, η ομάδα που το υλοποιεί, η διάθεση να αναδείξουμε περισσότερο την πόλη, τον Δήμο μας, συντελούν καθοριστικά. Οι πόλεις μας πρέπει αν γίνουν φιλικές σε όλους, αν τις αγαπήσουμε, αν σκεφτούμε για αυτές – δηλαδή για εμάς.

Ποια πιστεύετε πως είναι κατά κύριο λόγο τα βασικά προβλήματα και οι βασικές ελλείψεις της ελληνικής επαρχίας;

Κάθε περιοχή έχει διαφορετικά επίπεδα βλημάτων, αλλά θα σταθώ σε δύο βασικά: την έλλειψη άμεσης σύνδεσης όλων των περιοχών μεταξύ τους και την υγειονομική περίθαλψη. Τώρα με τον κορονοϊό φαίνεται, πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει επαρκές σύστημα υγείας για όλους.

Υπάρχουν κάποια μελλοντικά σχέδια που να βρίσκονται προς υλοποίηση σε σχέση με την πόλη σας, τα οποία μπορείτε να μας αναφέρετε;

Προχωρούμε το Σχέδιο Ασκληπιός για τα φαρμακευτικά φυτά και την καλλιέργειά τους. Ενισχύουμε τις υποδομές της πόλης με μεγάλα και σημαντικά έργα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Και βεβαίως, συνεργαζόμαστε για το 5G. Χρονικά δεν μπορώ να το προσδιορίσω ακόμη, αλλά ως Δήμος Τρικκαίων κάνουμε και παράλληλα βήματα με την τεχνολογία, αναφορικά με την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Πριν λίγους μήνες εκλεχθήκατε Πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας). Πείτε μας  λίγα λόγια γι’ αυτό.

Τιμητική η εκλογή, αφού οι συνάδελφοί μου στήριξαν την ανάγκη για ισχυρούς και σύγχρονους Δήμους. Όπως φάνηκε ήδη, η προσπάθειά μας έχει πολλά χαρακτηριστικά σε ένα μεγάλο πεδίο δράσης. Η κρίση με τον κορονοϊό απέδειξε ότι και πάλι οι Δήμοι είναι ο θεσμός που εμπιστεύονται απόλυτα οι πολίτες. Το συνέδριο τη ΚΕΔΕ για τη διοικητική μεταρρύθμιση, παρ’ ότι μεταφέρθηκε χρονικά λόγω της κρίσης, θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση των υπηρεσιών στον  πολίτη και τις αλλαγές στη σχέση Δημοσίου – πολιτών. Έχουμε υποχρέωση να πράξουμε το καλύτερο και να θέσουμε βάσεις για το μέλλον της χώρας,

Ένα από τα ζητήματα των ημερών, η κατάσταση στον Έβρο. Κάποιοι κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό, πως δεν υπήρξε ιδιαίτερα αποφασιστικός σε σχέση με τα δικαιώματα μας στην Ευρώπη. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Έχει ήδη φανεί ότι κινηθήκαμε με σαφήνεια, αποφασιστικά, στοχευμένα και ουσιαστικά. Οι γείτονες θέλησαν να εκμεταλλευτούν ανθρώπινο δράμα για να πετύχουν στόχους, εμείς δείξαμε ότι μπορούμε να δράσουμε στο επίπεδο της ΕΕ και της διπλωματίας, αλλά και επί του πρακτέου. Έχουμε ήδη θετικά αποτελέσματα με τη Frontex, τη χρηματοδότηση, την ενεργοποίηση κοινών πολιτικών.

Η ΚΕΔΕ διεθνοποίησε το όλο θέμα, στέλνοντας μηνύματα για την πραγματική κατάσταση σε όλους τους Δήμους που είναι αδελφοποιημένοι με ελληνικούς Δήμους. Είμαστε εδώ και στηρίζουμε τη διαφύλαξη των συνόρων, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι συνέπειες του προσφυγικού είναι ορατές στην πόλη των Τρικάλων και αν ναι, πόσο επηρεάζει αυτό θετικά ή αρνητικά σε διάφορους τομείς;

Από το 2016 δεχθήκαμε και υποδεχθήκαμε ροές προσφύγων, φιλοξενούμε πρόσφυγες και μετανάστες μέσω του προγράμματος ESTA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε αλληλέγγυοι, λάβαμε θετικά σχόλια σε Ελλάδα και ΕΕ, είδαμε ότι η κοινωνία η ίδια συμπαρίσταται και… συνεχίζουμε, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις ελληνικές πρωτοβουλίες.

Φωτογραφίες από το πρόγραμμα Elviten, το ομώνυμο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης

Leave a Comment