Cat Rescue Athens˸ Το αυτονόητο δικαίωμα των αδέσποτων ζώων στη ζωή

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Ποιοι είστε, πόσοι είστε και πώς πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε αυτή την όμορφη προσπάθεια;

Το Σωματείο Cat Rescue Athens ιδρύθηκε επίσημα τον Ιούνιο του 2017 και είναι στην ουσία η συνέχεια των προσπαθειών μια ομάδας εθελοντών πολιτών για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής της γάτας στην πόλη της Αθήνας -και όχι μόνο. Η βασική ιδρυτική ομάδα αποτελείται από 6 άτομα ενώ υπάρχουν και άλλοι εθελοντές οι βοηθούν ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Στόχος μας και όνειρο μας είναι πως κάποια μέρα οι γάτες δε θα είναι οι αόρατοι κάτοικοι αυτής της πόλης.

 -Μέχρι και η τελευταία γάτα να αγαπηθεί-

Στις μέρες μας η ενημέρωση για την προστασία και τη μέριμνα των ζώων, είναι σαφώς μεγαλύτερη, το ίδιο και η ευαισθητοποίηση μιας μεγάλης μερίδας των πολιτών. Από τη δική σας εμπειρία, ισχύει αυτό;

Σίγουρα το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με το θέμα των αδέσποτων. Σε αυτό έχει συμβάλλει ίσως και η πληθώρα πληροφοριών που υπάρχουν και διαδίδονται ταχύτατα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι περιστατικά βίας, κακοποίησης, καθώς και η γενικότερη εικόνα των αδέσποτων στη χώρα μας προβάλλεται και γίνεται γνωστή σε ένα πολύ μεγαλύτερό κοινό. Ακόμα όμως είναι πολλά αυτά που έχουν να γίνουν. Ακόμα βλέπουμε αναχρονιστικές απόψεις για τα ζώα και τη θέση που αυτά έχουν στον πλανήτη. Ακόμα βλέπουμε βία, κακοποίηση και ανοχή.

Είναι μεγάλο το ποσό που δαπανάτε μηνιαίως για τη στείρωση και τη φροντίδα των γατών που αναλαμβάνετε;

Τα ποσά που δαπανούμε είναι πολύ μεγάλα. Έχουμε περιστατικά με χρόνια και πολύ σοβαρά θέματα υγείας τα οποία δυστυχώς δεν υιοθετούνται ποτέ γιατί ελάχιστοι ανοίγουν το σπίτι τους σε ένα τέτοιο ζώο. Έτσι αυτά τα γατάκια μένουν σε εμάς μέχρι το τέλος της ζωής τους. Τα πάγια μηνιαία έξοδα αυτών των γατιών που περιλαμβάνουν τις εξετάσεις, τις μακροχρόνιες πολλές φορές νοσηλείες τους, τις ειδικές τροφές που πρέπει να τρώνε είναι υψηλά. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα έξοδα των υπόλοιπων γατιών που διασώζουμε και φιλοξενούμε είτε μέχρι να υιοθετηθούν είτε μέχρι να επανενταχθούν -εφόσον πρόκειται για περιστατικά που μπορούν να γυρίσουν στην αποικία τους – καθώς και οι μαζικές στειρώσεις στις αποικίες που έχουμε αναλάβει. To tnr ( trap -neuter -return-) πρόγραμμα  είναι κατά τη γνώμη  μας ίσως και το πιο ουσιαστικό κομμάτι της δράσης μας καθώς μόνο με τις στειρώσεις μπορεί να αλλάξει κάτι για τη ζωή των αδέσποτων στη χώρα μας. Και δυστυχώς αυτό το κομμάτι λόγω των υπολοίπων εξόδων που έχουμε συχνά μένει πίσω.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βοηθήσει όσο μπορεί στην εξάλειψη του φαινομένου των αδέσποτων ζώων. Το πράττει ή έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας; Η χρηματοδότηση που λαμβάνει ο Δήμος σας πχ, αξιοποιείται για το σκοπό αυτό;

Ίσως έχουν ξεκινήσει να γίνονται κάποια μικρά βήματα από συγκεκριμένους δήμους. Όμως είναι μικρά βήματα που δεν αρκούν για να διορθωθεί το πρόβλημα στο σύνολό του. Ελπίζουμε πως η ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων ανθρώπων θα βοηθήσει να ασκηθούν πιέσεις και να αναλάβουν όλοι οι δήμοι τις ευθύνες που τους αναλογούν βάσει νόμου. Έχοντας όμως ως στόχο πάντα την ευζωία των αδέσποτων ζώων και όχι απλά το να καλυφθεί το πρόβλημα με τη δημιουργία καταφυγίων κολαστηρίων, όπου θα στοιβάζονται ζώα περιμένοντας τον θάνατό τους.

Πρόσφατα ιδρύθηκε και το πρώτο κόμμα εκπροσώπησης των ζώων στη χώρα μας. Θεωρείτε πως αυτό θα βοηθήσει;

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε αν θα βοηθήσει κάτι τέτοιο. Πιθανόν σε ένα βαθμό να συμβάλει στο να ασκηθούν κάποιες πιέσεις και να προβληθεί ακόμα περισσότερο το θέμα των αδέσποτων στο ευρύ κοινό. Όμως ο σεβασμός μιας άλλης ζωής πρέπει να είναι μια αξία αυτονόητη και πάνω από οποιαδήποτε πολιτική ή κόμμα. Και όταν έρχεται σε επίπεδο πολιτικής θεωρούμε πως δε θα πρέπει να θεωρείται ως κάτι ξεχωριστό αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας και της ευρύτερης πολιτικής που ακολουθείται.

Τέλος, πώς μπορεί να σας βοηθήσει κάποιος εφόσον το επιθυμεί;

Η ομάδα μας δεν έχει άλλα έσοδα εκτός από τις δωρεές των πολιτών και των εθελοντών μας και όπως αναφέραμε και προηγουμένως τα έξοδα μας είναι πολλά.

Μπορείτε λοιπόν να μας βοηθήσετε οικονομικά στέλνοντας μήνυμα στη σελίδα μας. Όλα τα περιστατικά μας και η δράση μας αναρτώνται στη σελίδα μας στο fb, στο Instagram και στο Twitter . Μικρή ή μεγάλη δωρεά, τακτική η έκτακτη  δεν έχει σημασία. Τι να γίνει κάποιος κομμάτι αυτής της προσπάθειας και της καθημερινότητάς μας είναι ανεκτίμητο.

Εάν κάποιος επιθυμεί να βοηθήσει σε μια πιο συστηματική βάση μπορεί να το κάνει είτε με το να γίνει χορηγός της ομάδας είτε υιοθετώντας εικονικά ένα από τα γατάκια μας.

Η εθελοντική μας ομάδα απαρτίζεται από αφοσιωμένα άτομα, με αίσθημα υπευθυνότητας για αυτό που έχουν δεσμευτεί ότι θα προσφέρουν.  Έχουμε να κάνουμε με πλάσματα που τους υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, από τη στιγμή που βρέθηκαν στο δρόμο μας.

Ένα άλλο βασικό κομμάτι είναι αυτό των φιλοξενιών. Η ομάδα μας δε διαθέτει καταφύγιο. Έτσι κάνουμε τα σπίτια μας καταφύγια. Τα ζώα που έχουμε να διαχειριστούμε είναι πολλά και έχουμε μεγάλη έλλειψη χώρου. Επομένως χρειαζόμαστε άτομα που μπορούν να φιλοξενήσουν γατάκια της ομάδας, είτε μέχρι να τελειώσουν την αγωγή τους και να επανατοποθετηθούν, είτε μέχρι να υιοθετηθούν. Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση από τον εθελοντή που φιλοξενεί, όλα τα έξοδα είναι καλυμμένα από την ομάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

https://www.instagram.com/cat.rescue.athens/?hl=el

Μερικά μόνο από τα ζωάκια που φιλοξενούνται

Leave a Comment