Άνω Πόλη: Η μαγεία της Θεσσαλονίκης κρυμμένη στα τείχη και την παράδοση αιώνων

Άνω Πόλη… Το ομορφότερο μέρος της Θεσσαλονίκης κι ένα από τα ωραιότερα σημεία της Ελλάδας. Ικανό να μαγέψει και να προσελκύσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη, χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ησυχία και συνάμα διασκέδαση, χρώμα και φινέτσα, παλιό και καινούριο, αυτά και άλλα τόσα χαρακτηριστικά, έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ μιας πόλης και μιας συνοικίας, με ιστορία, παράδοση και αρχοντιά.

Η Άνω Πόλη φέρνει στη μνήμη όσων την επισκέπτονται, μια Θεσσαλονίκη από τα παλιά, μία πόλη χαμένη σε παλαιότερες δεκαετίες, τότε που ο θόρυβος, τα αυτοκίνητα και οι μουντές πολυκατοικίες, ήταν άγνωστα και τα στενά σοκάκια, οι πολύχρωμες μονοκατοικίες και τα χαμηλά σπίτια με τον αρχοντικό χαρακτήρα, αλλά και η γαλήνη κυριαρχούσαν και δέσποζαν πάνω από το Θερμαϊκό και απέναντι από τον επιβλητικό Όλυμπο.

Η Άνω Πόλη παρά τον εκσυγχρονισμό των μεγάλων πόλεων, έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό τον παλιό της χαρακτήρα και αυτή είναι η μαγεία της. Όσο ανεβαίνει κανείς, τόσο πιο καθηλωτική είναι η θέα. Χωρίς να χρειαστεί να φτάσει στην κορυφή, έχει ήδη μπροστά του να απλώνεται μια ολόκληρη πόλη, περιστοιχισμένη από θάλασσα. Και στο βάθος το βουνό του Ολύμπου. Τείχη, καφέ, εστιατόρια βρίσκονται παντού, προκειμένου να μπορεί κανείς να απολαμβάνει τη θέα με ένα καλό φαγητό ή να πίνει τον καφέ και το ποτό του, σε μία από τις αμέτρητες καφετέριες και μπαρ.

Δεν αρκεί όμως  μια βόλτα μόνο στα “συνηθισμένα”. Η μαγεία κρύβεται σε έναν περίπατο μέσα από τα σοκάκια και τα σπίτια. Σπίτια παραδοσιακά με χρώμα και ξύλινα παντζούρια, με λουλούδια και γλάστρες παντού. Σκαλοπάτια και ανηφόρες, που ένα βλέμμα προς τα πίσω, σου δείχνουν πως άξιζε τον κόσμο να τα διαβείς. Και ακόμη και αν χαθείς στα στενά, ο δρόμος προς τα κάτω θα σε οδηγήσει σίγουρα, στο κέντρο της πόλης.

Η Άνω Πόλη αποτελεί τη Γ΄ Κοινότητά της πόλης της Θεσσαλονίκης και είναι χτισμένη σε λόφο με βραχώδες έδαφος μεγάλων κλίσεων. Εκτείνεται από τη βόρεια πλευρά της οδού Αγίου Δημητρίου ως τα τείχη της Ακρόπολης – Επταπυργίου, ενώ ανατολικά, από τα τείχη επί της οδού Ελένης Ζωγράφου, έως δυτικά στην πλατεία Μουσχουντή (Παλιά Λαχαναγορά).

Στην περιοχή βρίσκονται πολύ σημαντικά μνημεία όπως είναι το Επταπύργιο, ο η Μονή Βλατάδων, η Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η Εκκλησία του Προφήτη Ηλία, το Βυζαντινό Λουτρό στην πλατεία Κρίσπου, το Μουσείο Ατατούρκ, ο Τουρμπές Μουσά Μπαμπά και η κρήνη Τσινάρι.

 Η Άνω Πόλη βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε πλαγιά, όπως κι ένα σημαντικό μέρος της πόλης. Για το λόγο αυτό είναι ορατή από πολλά σημεία, ενώ από το λιμάνι ή τα καραβάκια, η θέα είναι μοναδική.

Η περιοχή ενδείκνυται για διαμονή και οι τιμές ποικίλλουν, ανάλογα με το κατάλυμα και τις παροχές. Οι καφετέριες και οι παραδοσιακές ταβέρνες είναι αμέτρητες, ικανές επίσης να καλύψουν όλα τα γούστα. Για όποιον αρέσκεται στο περπάτημα και δεν τον τρομάζουν οι ανηφόρες, ένα ρόφημα στο χέρι και καλή παρέα αρκούν, για να ερωτευτεί το μέρος!

Κι επειδή ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, κλείσε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια για πτήσεις εσωτερικού, μόνο από την AEGEAN ! ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ !

https://mikk.ro/DZpR

Leave a Comment