Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου: Το απομονωμένο χωριό με την έντονη αίσθηση της παράδοσης

Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Είναι χτισμένος στις νότιες πλαγιές του Πηλίου και σε υψόμετρο 600 μέτρων. Βρίσκεται επίσης σε απόσταση 19 χλμ. ανατολικά από το Βόλο, ανάμεσα στα χωριά Δράκεια και Άγιος Γεώργιος. Πολύ κοντά στο χωριό, ρέει ο χείμαρρος Βρύχωνας.

Το χωριό οφείλει την ονομασία του στην Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που χτίσθηκε από ρωμαιοκαθολικούς βενεδικτίνους μοναχούς, κατά την περίοδο των Σταυροφοριών, γύρω στον 11 αιώνα. Το μοναστήρι στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, για να χτισθεί εκ νέου ως ορθόδοξη Μονή από τον όσιο Λαυρέντιο τον Τραπεζούντιο, μοναχό από την Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους. Η ανακατασκευή του μοναστηριού ολοκληρώθηκε το 1378, με την οικονομική βοήθεια του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄ Κομνηνού. Σήμερα η Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, η οποία  βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το χωριό, αποτελεί γυναικείο κοινόβιο.

Την εποχή που ανακατασκευάστηκε η Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, τον 14ο αιώνα, τότε άρχισε να κατοικείται και το χωριό. Η τοποθεσία του χωριού και η σχετική αυτονομία της περιοχής από κεντρικές εξουσίες, οδήγησε σε ανάπτυξη της γεωργίας, της βιοτεχνίας και του εμπορίου. Έτσι, στους μετέπειτα αιώνες, με την έλευση και άλλων νέων κατοίκων — Ηπειρωτών, Βλάχων και νησιωτών — και με την ανάπτυξη της γεωργίας και του εμπορίου, το χωριό του Αγίου Λαυρεντίου μεγάλωσε πολύ, για να φτάσει σε περίοδο ακμής από τα τέλη του 17ου αι. έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Την περίοδο της Επανάστασης του 1821, ο ιερομόναχος Κασσαβέτης υπέγραψε την επαναστατική προκήρυξη για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, στο αρχονταρίκι της Μονής του Αγίου Λαυρεντίου.

Μονή Αγίου Λαυρεντίου

Δεν είναι από τα γνωστά χωριά του Πηλίου, αφού για να το επισκεφθείς, πρέπει να έχεις μοναδικό προορισμό τη συγκεκριμένη τοποθεσία, μιας και δε βρίσκεται πάνω στο δρόμο. Είναι ένα αρκετά ήσυχο χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά, όπου ακούς τον ήχο από τα ρυάκια και τα ρέματα. Συνδυάζει και βουνό και θάλασσα, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο ιδανικό προορισμό.

Ο τοπικός Άγιος είναι ο Άγιος Απόστολος, που η μνήμη του γιορτάζεται στις 16 Αυγούστου. Ο σταυροειδής ναός του Αγίου Αποστόλου του Νέου, με το περίφημο ρολόι – καμπαναριό και το μικρό αμφιθέατρο δίπλα του, βρίσκεται δίπλα στο σημείο που υπήρχε και το πατρικό του σπίτι.

Ναός Αγίου Αποστόλου του Νέου

Το παραδοσιακό αυτό και σχετικά απομονωμένο χωριό, διατηρεί στην πλατεία του και παραδοσιακούς καφενέδες, που θυμίζουν παλιότερες εποχές. Πλατάνια, παλιά αρχοντικά, βρύσες με γάργαρο νερό και πετρόχτιστα καλντερίμια, συνθέτουν ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό.

Leave a Comment