Αγιά Σοφιά: Εικόνες παραμέλησης και πεσμένοι σοβάδες

Κομμάτια από σοβάδες πέφτουν από τους τοίχους μέσα στην Αγιά Σοφιά, όπως αποκαλύπτουν εικόνες, που βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Birgün, δημοσίευσε πρόσφατα βίντεο από κάμερα ασφαλείας, που κατεγράφη το Σεπτέμβριο, του 2022.

Σε αυτό διακρίνονται θραύσματα που όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, αποκόπηκαν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας και έπεσαν πάνω σε επισκέπτες, που προσεύχονταν εκείνη την ώρα στο σημείο.


Παράλληλα, το μέσο υποστηρίζει, πως αρμόδιοι ανέφεραν ότι «τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από το πλήθος, αλλά δε λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις».

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, της Τουρκίας, βλέποντας το βίντεο τόνισε, ότι αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. 

Προτού η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο, το οποίο είχε αποφανθεί ότι «η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο, θα καταστραφεί, σε περίπτωση σεισμού. 

Θα πρέπει να την επισκέπτονται ομάδες, το πολύ 25 ατόμων, καθώς ακόμη και η αναπνοή από τους ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στην Αγία Σοφία, μειώνουν τη διάρκεια ζωής της.

Το σχέδιο αποκατάστασης προβλέπει μεταξύ άλλων, καθαρισμό του τσιμεντοκονιάματος, εργασίες για την αποκατάσταση των ρωγμών κάτω από τον θόλο και πολλά ακόμη.

Leave a Comment