5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με σύνθημα #ΜόνοΜιαΓη

Φέτος, οι εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, έχουν ως επίκεντρο τη Σουηδία, η οποία επιλέχθηκε ως τόπος εορτασμών.

Μάλιστα, τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, για το Ανθρώπινο Περιβάλλον. Η πρώτη Διάσκεψη είχε πραγματοποιηθεί στη σουηδική πρωτεύουσα, δηλαδή τη Στοκχόλμη το 1972 και οδήγησε στη δημιουργία του UNEP και στον ορισμό της 5ης Ιουνίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Τα στατιστικά, είναι ανησυχητικά. Υπερθέρμανση του πλανήτη, καταστροφή και αφανισμός βιοτόπων, υπερβολική ρύπανση.

Με το σύνθημα #OnlyOneEarth (Μόνο Μια Γη) για τη φετινή χρονιά, οι ειδικοί τονίζουν, πως είναι τεράστια η ανάγκη αλλαγών. Είναι ζωτικής σημασίας η οικονομία και τα συμφέροντα των χωρών, να ταυτιστούν με τις ανάγκες του Περιβάλλοντος και όχι με την καταστροφή του, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Το καλό νέο, είναι πως δεν έχουν τελειώσει όλα και υπάρχουν ακόμη προοπτικές και δυνατότητες, που πρέπει όμως ν’ αξιοποιηθούν. Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για το μέλλον του πλανήτη και κανείς δεν πρέπει να το ξεχνά και να γυρίζει την πλάτη σε αυτό.

Η Γη πλέον, δεν είναι δεδομένη.

Leave a Comment