49 χρόνια από το Πολυτεχνείο

49 έτη συμπληρώθηκαν από τη μέρα του Πολυτεχνείου, την ιστορική εκείνη ημέρα, της 17ης Νοέμβρη.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς στον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής, μπροστά από το μνημείο της κεφαλής, καταθέτοντας λουλούδια. Μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά.

Σαν ένα σύντομο σχόλιο, η δημοφιλής κεφαλή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πολυτεχνείο, δεν έχει καμία σχέση με το Πολυτεχνείο!

Πρόκειται για ένα έργο του γλύπτη Μέμου Μακρή, ενός αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης κατά τη γερμανική κατοχή και αναπαριστά ένα σημαντικό Έλληνα ιστορικό, το Νίκο Σβορώνο.

Λίγα λόγια για τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου

Η Ελλάδα βρισκόταν από τις 21 Απριλίου του 1967, υπό τη δικτατορική διακυβέρνηση του στρατού. Ενός στρατού που είχε καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες, είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Είχε απαγορεύσει τις φοιτητικές εκλογές στα Πανεπιστήμια, στρατολογώντας υποχρεωτικά τους φοιτητές που επέβαλαν μη εκλεγμένους ηγέτες των φοιτητικών συλλόγων, στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας.

Η κατάσταση αυτή όπως ήταν φυσικό, δημιούργησε έντονα αντιδικτατορικά αισθήματα στους φοιτητές, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν αποχή από τα μαθήματά τους. Άρχισαν επίσης διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος. Στις 21 Φεβρουαρίου 1973, 4000 φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβαν το κτίριο της σχολής, ζητώντας ανάκληση του νόμου που επέβαλε τη στράτευση «αντιδραστικών νέων». Όμως η αστυνομία έλαβε διαταγή να επέμβει. Οι φοιτητές «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.

«Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας . Το Πολυτεχνείο είναι ο σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για τη Δημοκρατία».

Στις 3 το χάραμα της 17ης Νοεμβρίου, αποφασίζεται η εισβολή του στρατού. Ένα άρμα μάχης με εντολή του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου ρίχνει τη σιδερένια πύλη, ενώ βρίσκονταν πάνω της φοιτητές. Ο σταθμός του Πολυτεχνείου κάνει έκκληση στους στρατιώτες να μην ακολουθήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απαγγέλει με φωνή που συνταράζει τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Οι φοιτητές βλέποντας το άρμα μάχης (τανκ) να εισβάλλει ακολουθούμενο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αρχίζουν να βγαίνουν μαζικά από την πόρτα του Πολυτεχνείου. Αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις επιτίθενται στους φοιτητές. Συνέπεια όλων αυτών είναι θάνατοι και τραυματισμοί, αλλά και μια χώρα ελεύθερη. Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης και της δημοκρατίας!

Leave a Comment