Ταξιδεύουμε στο όμορφο Οίτυλο Λακωνίας και γνωρίζουμε τα γύρω αξιοθέατα

Το Οίτυλο είναι μικρό παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης, του νομού Λακωνίας και αποτελεί μέρος της δημοτικής ενότητας Οιτύλου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 251 μέτρων και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 224 κατοίκους. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό, που διατηρεί ακόμη την παλιά του αίγλη και άποψη.

Ως περιηγητής ο Παυσανίας αναφέρει, πως ήταν μια από τις κυριότερες πόλεις του «Κοινού των Ελευθερολακώνων». Ο Παυσανίας κατά την περιήγησή του στην Λακωνία, έφθασε στη Λας και κατόπιν στην Πύρριχο και την Τευθρώνη, το σημερινό Κότρωνα. Η περιήγησή του στη συνέχεια έγινε μέσω θαλάσσης, λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της περιοχής, για να αποβιβασθεί στο Οίτυλο.

Στο Οίτυλο και την ευρύτερη περιοχή μπορείτε να απολαύσετε αρκετές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Μπορείτε να επισκεφθείτε το κάστρο του Κελεφά και τη Μονή Τσίγκου. Σε λόφο πάνω από το Νέο Οίτυλο ορθώνεται το κάστρο του Κελεφά, σε μικρή απόσταση από το ομώνυμο χωριό με τα πετρόχτιστα σπίτια. Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων βόρεια από το Οίτυλο σε μια τοποθεσία σπάνιας ομορφιάς, είναι χτισμένη η μονή Τσίγκου.

Κάστρο Κελεφά

Το κάστρο του Κελεφά βρίσκεται περίπου στο μέσο της διαδρομής μεταξύ του σημερινού χωριού του Κελεφά και του Κόλπου του Οιτύλου. Το κάστρο του Κελεφά ανεγέρθηκε από τους Οθωμανούς, προκειμένου να ελέγξουν το εσωτερικό της Μάνης, γύρω στο 1670. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1685, οι Μανιάτες πολιόρκησαν το κάστρο. Ιδιαίτερη ομορφιά παρουσιάζει και η Μονή Τσίγκου, που περιβάλλεται από τείχος σε όλη του την περίμετρο. Αξιοπρόσεκτος είναι ο ερειπωμένος στρογγυλός πύργος, που βρίσκεται στα δεξιά της πόρτας του μοναστηριού. Υπάρχει επίσης ένας μεγαλύτερος τετράγωνος, τριώροφος πύργος, που από ερείπιο που ήταν μέχρι πρόσφατα, ανακαινίστηκε σε μεγάλο βαθμό αποκτώντας στέγη από κεραμίδια.

Μονή Τσίγκου

Φυσικά κατά το ταξίδι σας στην περιοχή αυτή, δε θα έπρεπε να παραλείψετε το Σπήλαιο Διρού, περίπου 8 χιλιόμετρα μακριά από το Οίτυλο. Το Σπήλαιο Διρού βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού, του δήμου Οιτύλου. Η ύπαρξη του ήταν γνωστή στους ντόπιους, περίπου από το 1900. Το 1949 οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί, 1.600 μέτρα ενώ το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση. Σε ένα σημείο του σπηλαίου, το βάθος φτάνει περίπου τα 100 μέτρα.

Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό, σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Το νερό μέσα είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14 C, ενώ του αέρα κυμαίνεται από 16, έως 19 C.

Εννοείται πως στο Οίτυλο θα απολαύσετε καθαρές και ήρεμες παραλίες και φυσικά αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τον Προφήτη Ηλία στην Αρεόπολη, μόλις 3,5 χιλιόμετρα από το Οίτυλο, καθώς η θέα του θα σας μαγέψει. Θα αντικρίσετε το απέραντο γαλάζιο και θα απολαύσετε την πανοραμική θέα των χωριών Αρεόπολη, Οιτύλου και άλλων κοντινών περιοχών!

Εκκλησία του Προφήτη Ηλία

Αν θες κι εσύ τις καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων για όλα τα γούστα και όλα τα budgets, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το ekdromi.gr :

Μετάτρεψε την ταξιδιωτική σου εμπειρία στην Ελλάδα σε κάτι αξέχαστο, με τις καλύτερες προσφορές!

Leave a Comment