Ταξιδεύουμε στην Πάργα, τη νεράιδα της Ηπείρου

Ο Πάργα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη και ανήκει στο νομό Πρέβεζας. Παρόλα αυτά περικλείεται εδαφικά από το νομό Θεσπρωτίας και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ηπείρου, κοντά στον ποταμό Αχέροντα. Η Πάργα απέχει περίπου 68 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα, 40 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα και έχει απέναντι της τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων.

Η Πάργα από τη δεκαετία του 1950 ήταν έδρα Δασονομείου, Τελωνείου, Ειρηνοδικείου, ταμείου οικονομικής εφορίας, Γραφείου Γεωπόνου με ημιγυμνάσιο και δημοτικά σχολεία. Η πόλη διατηρεί την οχύρωσή της, ενώ στη δεξιά πλευρά της υψώνεται το μεσαιωνικό κάστρο της Πάργας, με πολλά κτίρια μέσα σ΄ αυτό, το οποίο προφύλασσε τη νοτιοδυτική της πλευρά.

Πριν κατασκευαστεί το κάστρο της Πάργας που σώζεται μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι της Πάργας προσπαθούσαν να διατηρήσουν οχυρωμένη την πόλη, καθώς ήταν εκτεθειμένη προς τη θάλασσα, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τους επιδρομείς. Στην προσπάθεια τους αυτή είχαν φτιάξει τις πρώτες οχυρωματικές κατασκευές, με τη βοήθεια των Νορμανδών. Το 1452 καταλαμβάνει την οχυρωμένη θέση ο Χατζή Μπέης, αλλά το 1454 το ανακαταλαμβάνουν οι κάτοικοι της. Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537, κατεδάφισε το υπάρχον φρούριο και πόλη.

Το κάστρο κατασκευάζεται εκ νέου με την βοήθεια των Ενετών, αλλά πριν ολοκληρωθεί, κατεδαφίζεται και πάλι από τους Τούρκους. Οι Ενετοί το 1792 χτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά ένα τέλειο δυνατό φρούριο, που μένει απόρθητο μέχρι το 1819, παρά τις επιθέσεις κυρίως του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Όταν η Πάργα πουλήθηκε στους Τούρκους το 1819, ο Αλή Πασάς το ενίσχυσε περισσότερο εγκαθιστώντας στην κορυφή του το χαρέμι του και τα χαμάμ, αναμορφώνοντας ριζικά τους χώρους του κάστρου.

Στην Πάργα μπορεί να απολαύσει κανείς μοναδικές εμπειρίες, στις όμορφες παραλίες της. Οι πιο φημισμένες που καταλαμβάνουν τα δύο άκρα της είναι η παραλία του Βάλτου και του Λύχνου, στις οποίες περιλαμβάνονται και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες για πολυτελή διαμονή. Πολύ όμορφη και πολυπληθής όμως είναι και η παραλία που βρίσκεται στην καρδιά της Πάργας, με θέα το νησάκι της Παναγίας με την ομώνυμη εκκλησία. Στα 5 περίπου χιλιόμετρα βρίσκεται και το Σαρακίνικο, που επίσης αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για μπάνιο.

Η Πάργα τα τελευταία χρόνια αποτελεί μοναδικό τουριστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους. Ειδικότερα για τους κατοίκους της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και άλλων γειτονικών περιοχών είναι μια όαση δροσιάς και ομορφιάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ακόνη και για αυθημερόν εξορμήσεις.

Φημισμένη για τις πολλές ανηφοριές και τα σοκάκια, όποιος επισκέπτης θέλει να τη γνωρίσει καλά, πρέπει να ξέρει …. πως θα κουραστεί λίγο, οι ομορφιές της όμως θα τον ανταμείψουν! Οι επιλογές για διασκέδαση και διαμονή, είναι άπειρες. Το φαγητό που μπορεί να γευτεί κάποιος καλύπτει όλα τα γούστα, ενώ το εντυπωσιακό είναι πως μπορεί κανείς να βρει πολύ ωραίες επιλογές τόσο χαμηλά στο κέντρο, όσο και στα στενά της Πάργας. Ωραία μπαράκια με θέα από ψηλά και υπέροχα κοκτέιλ, δίνουν μια άλλη νότα στις νύχτες Πάργας!

Καραβάκια επίσης φεύγουν καθημερινά για μια βόλτα και βουτιά στους Αντίπαξους και τη σπηλιά και στη συνέχεια μια στάση στους πανέμορφους και ήσυχους Παξούς.

Leave a Comment