Βατερλώ: Τελικά οι σοροί έγιναν ζάχαρη;

Μεγάλο πέπλο μυστηρίου καλύπτει την κατάληξη των σορών που δε βρέθηκαν ποτέ, στη μάχη του Βατερλώ. Μια μάχη που ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου του 1815 ανάμεσα στη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, διήρκησε πάνω από 20 χρόνια κι έληξε με την ήττα του Ναπολέοντα. Διεξήχθη στο σημερινό Βέλγιο.

Το μέγα όμως ερώτημα των ιστορικών που μετά από τόσα χρόνια έρχονται να δώσουν απάντηση, είναι τι απέγιναν οι σοροί των ανθρώπων και των αλόγων, μιας και εξαφανίστηκαν δια μαγείας. Δε βρέθηκαν, παρά μόνο δύο εξ αυτών.

Ο τεράστιος λοιπόν αυτός αριθμός πτωμάτων, χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ζάχαρης και μάλιστα το εργοστάσιο του Βατερλώ βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο, των μαζικών τάφων. Το προϊόν φαίνεται μάλιστα πως ταξίδεψε κι εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στην Αγγλία, όπου πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για γλυκά ή τσάι.

Οι ιστορικοί που συμμετείχαν στην έρευνα συγκέντρωσαν διάφορες γραπτές αναφορές της εποχής και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για πάγια τακτική των καιρών, με λεηλασίες τάφων, που ξεκίνησε το 1834.

Η διαδικασία ήταν η άλεση και κατόπιν η χρήση ως φίλτρα για την επεξεργασία των ζαχαρότευτλων και την παραγωγή λευκής ζάχαρης.

Leave a Comment