Καθολικό lockdown μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Την επιβολή καθολικού lockdown σε ολόκληρη την χώρα από τις 6 π.μ. του Σαββάτου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη αυτό το lockdown θα διαφέρει με το προηγούμενο, καθώς θα ενεργοποιηθούν τα SMS, αλλά θα είναι ανοικτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής. Θα κλείσουν όμως γυμνάσια και λύκεια. 

Καθολική όπως είπε θα είναι η χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις.

Κλείνει η εστίαση και το λιανεμπόριο εκτός από σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, ενώ θα γίνει έκτακτη σύσκεψη για το αν θα δοθεί παράταση για το κλείσιμο των κομμωτηρίων.

Αυτή τη φορά δε θα κλείσουν ξενοδοχεία.

Απαγορεύονται τα ταξίδια και οι μετακινήσεις εκτός νομού.

«Επέλεξα ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, για να καταδείξω με ατό τον τρόπο ότι οδηγός είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια απάντησε στην ερώτηση˸ «Γιατί τώρα τα μέτρα; Η απάντηση είναι πολύ σαφής, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.. Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στους νεκρούς, ενώ δραματική ήταν η εικόνα στις ΜΕΘ», υποστήριξε. Ο πρωθυπουργός αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, τόνισε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο πενθήμερο, τον υποχρέωσαν να λάβει τώρα αυτήν την απόφαση.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο Σωτηρία με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες».

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας.

Μέτρα για 3 εβδομάδες. Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές προηγούμενων ετών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Leave a Comment