Το Metoo παίρνει επίσημη μορφή – Ποιες αλλαγές γίνονται

Μετά τη θύελλα καταγγελιών για κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση στη χώρα μας, η κυβέρνηση προέβη στην ανακοίνωση δύο ιστότοπων με την ονομασία metoogreece.gr και του metoo.gov.gr – η δεύτερη θα ενεργοποιηθεί εν καιρώ – προκειμένου τα θύματα να κάνουν τις καταγγελίες τους, αλλά και όλοι οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται. Θα μπορεί επίσης να πραγματοποιείται live chat.

Στόχος είναι να μην αποκρύπτονται τέτοια περιστατικά, να μην αποτελεί προκατάληψη η αναφορά και καταγγελία τους, αλλά και να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο σε όλους τους εργασιακούς χώρους και όχι μόνο.

Μέσα μάλιστα από τα social media ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εν λόγω πρωτοβουλία, με ένα βίντεο που φέρει τον τίτλο “Σπάσε τη Σιωπή”.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως˸

1) Αλλάζει ο κοινός κώδικας και γίνονται πιο αυστηρές οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
2) Σε ό,τι αφορά στους ανηλίκους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος.
3) Δημιουργείται η διαδικτυακή Πύλη #metoo.gov.gr
4) Θα υποβάλλονται καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο
5) Θεσπίζεται εθνικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους όπως προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις σε προσφυγικές δομές, με αυστηρές μάλιστα προϋποθέσεις.
6) Θεσπίζεται η υποχρεωτική διαθεσιμότητα ενός υπόπτου για τέτοιες πράξεις, μέχρι να διαλευκανθεί υπόθεση.
7 )Θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα για δημόσιους υπαλλήλους, εργαζομένους στο ΕΣΥ και τα Σώματα Ασφαλείας, για παρενόχληση στο χώρο εργασίας.
8) Σε όλα τα σχολεία θα υπάρχει πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Leave a Comment