Τι είναι και από τι προκαλούνται οι χιονοστιβάδες – Οι ιστορικότερες στην ανθρωπότητα

Η χιονοστιβάδα όπως υποδηλώνει και η ίδια η λέξη, προκαλείται από το χιόνι και συγκεκριμένα, από μεγάλη ποσότητα χιονιού.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που περιλαμβάνει την ολίσθηση μιας μεγάλης, συγκεντρωμένης μάζας χιονιού, από την πλαγιά ενός βουνού.

Αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφού έχει τη δυνατότητα να παρασύρει μαζί της πάγο, βράχους, δέντρα, χώμα και άλλα υλικά στην πλαγιά, ενώ πολλές φορές έχουν χάσει τη ζωή τους άνθρωποι, καθώς παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα, όπως στην πρόσφατη τραγωδία στο Θιβέτ, με τους 28 νεκρούς.

Καταλυτικό ρόλο κατέχει ο έγκαιρος εντοπισμός των θυμάτων και σε αυτό βοηθάει, Ο Μηχανισμός Εντοπισμού Θυμάτων Χιονοστιβάδων, που δεν είναι άλλο από έναν πομποδέκτη, ο οποίος επιτρέπει την ανίχνευση ενός θύματος, κάτω από το χιόνι. Η συσκευή είναι γνωστή παγκοσμίως με το γαλλικό ακρωνύμιο, ARVA (Appareil de Recherche de Victimes d´Avalanche).

Οι χιονοστιβάδες χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και τα υλικά από τα οποία αποτελούνται. Σημαντικός παράγοντας είναι ο βαθμός καταστροφής που μπορούν να προκαλέσουν, αλλά και η μάζα του χιονιού, που κινείται προς τα κάτω.

Μερικά από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση των χιονοστιβάδων είναι, ο τύπος του χιονιού που, η φύση της βλάβης, η επιφάνεια ολίσθησης, η δημιουργία και το ξεκίνημα της χιονοστιβάδας, η γωνία κλίσης, η κατεύθυνση και το υψόμετρο. Το μέγεθος, η μάζα και η δυνατότητα καταστροφής της χιονοστιβάδας βαθμολογούνται σε λογαριθμική κλίμακα και συνήθως απαρτίζεται από 4 έως 7 κατηγορίες, με τον ακριβή ορισμό των κατηγοριών να ποικίλει ανάλογα με το σύστημα παρατήρησης ή την περιοχή των προβλέψεων.

Οι χιονοστιβάδες δεν έπαψαν ποτέ να απασχολούν την ανθρωπότητα, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στη φύση και το οδικό δίκτυο, αλλά και αφαιρώντας ζωές.

Κάποιες από τις πιο ιστορικές χιονοστιβάδες από άποψη σοβαρότητας και θυμάτων είναι, η χιονοστιβάδα του Wellington το 1910 στις ΗΠΑ, οι χιονοστιβάδες στο χωριό Μπλονς της Αυστρίας το 1954 και η χιονοστιβάδα που ακολούθησε τον σεισμό 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Ανκάς του Περού, Ανκάς το 1970.

Leave a Comment