Το διάσημο γαλλικό αρτο-παρασκεύασμα με τα λίγα υλικά και την ιδιαίτερη επεξεργασία
Στον κατάλογο της Αυλής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εντάχθηκε η δημοφιλής, γαλλική μπαγκέτα.
Το μακρόστενο αρτο-παρασκεύασμα που μετά τη ζύμωσή του μένει για 15 περίπου ώρες στους 4-6 βαθμούς κελσίου κι έχει την ξεχωριστή τραγανή κρούστα, όπως φαίνεται αποτελεί κι επίσημα, σήμα κατατεθέν της Γαλλίας.
Η ύπαρξή της μετρά περίπου έναν αιώνα και οι μύθοι για το πώς πρωτοφτιάχτηκε, είναι αρκετοί. Επικρατέστερος αυτός, που τη συνδέει με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και την ανάγκη να έχει αυτό το μακρόστενο λεπτό σχήμα, προκειμένου να περνά πιο εύκολα, τα στρατεύματα.
Πλέον είναι γνωστή και αγαπητή σε όλον τον πλανήτη και μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την έχει χαρακτηρίσει ως “θησαυρό 250 γραμμαρίων”, που ενώνει τους ανθρώπους στα γεύματα.