11 Σεπτεμβρίου 2001: Μια ημέρα που άλλαξε τις παγκόσμιες ισορροπίες

11 Σεπτεμβρίου 2001: Χωρίς αμφιβολία μια μέρα που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία και οικονομία. Η πρωτοφανής επίθεση στους Δίδυμους Πύργους του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη που συγκλόνισε τους πάντες και έκανε όλο τον πλανήτη να αισθανθεί τι θα πει τρομοκρατία και ανασφάλεια.

Ας δούμε όμως τα πράγματα, λίγο αναλυτικότερα. Δεκαεννέα άντρες καταλαμβάνουν τέσσερα αμερικανικά αεροπλάνα, τα οποία κατευθύνονται σε ισάριθμους προορισμούς στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Ρίχνουν δύο στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ένα στην Ουάσινγκτον και ένα πέφτει στην Πενσιλβάνια, όταν οι επιβάτες επιτίθενται στους αεροπειρατές. Η επίθεση αυτή ήταν προγραμματισμένη από την Αλ Κάιντα, παρόλα αυτά τα σενάρια συνωμοσιολογίας πολλά, με αρκετά από αυτά να καθιστούν υπεύθυνη την Αμερική, για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στο Μανχάταν, σκοτώθηκαν 2.753 άνθρωποι, όταν οι πτήσεις 11 της American Airlines και 175 της United Airlines Flight, προσέκρουσαν στους δύο ουρανοξύστες.

Από τα θύματα, 343 ήταν πυροσβέστες, 23 αστυνομικοί και 37 μέλη της ακτοφυλακής.

Οι ηλικίες των θυμάτων ήταν από 2 έως 85 ετών. Περίπου 75-80% των θυμάτων ήταν άντρες.

Στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον, έχασαν τη ζωή τους 184 άνθρωποι, όταν η πτήση 77 της American Airlines, έπεσε στο κτίριο.

Κοντά στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, 40 επιβάτες και μέλη του πληρώματος της πτήσης 93 της United Airlines σκοτώθηκαν, όταν το αεροπλάνο έπεσε σε ένα χωράφι. Εικάζεται ότι οι αεροπειρατές έριξαν εκεί το αεροπλάνο αντί για τον αρχικό στόχο τους, επειδή οι επιβάτες και το πλήρωμα προσπάθησαν να επανακτήσουν τον έλεγχό του.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2019, 1.644 (60%) από τα θύματα ταυτοποιήθηκαν.

Συνολικά 2.977 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο έδαφος και στα αεροπλάνα, ενώ πολλοί από αυτούς που βρίσκονται μέσα στα κτίρια, τρομαγμένοι και πνιγμένοι από τους καπνούς, επιλέγουν να πηδήξουν από τα παράθυρα στο κενό.

Leave a Comment