Πύλη Τρικάλων˸ Πληθώρα αξιοθέατων, μια ανάσα από την πόλη

Η Πύλη βρίσκεται 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Τρικάλων και αποτελεί μια φυσική πύλη, που σχηματίζεται ανάμεσα στα βουνά Κόζιακας και Ίταμος. Ενώνει την απέραντη θεσσαλική πεδιάδα και την Οροσειρά της Πίνδου. Ο μικρός ποταμός Πορταϊκός κυλάει ανάμεσα στις βραχώδεις πλευρές του στενού φαραγγιού, ποτίζοντας τα γύρω πεδινά με τα νερά που μεταφέρει από το λιώσιμο του χιονιού, των γύρω βουνών. Εδώ βρίσκεται η Πύλη, με 2.500 κατοίκους, χτισμένη στους πρόποδες των δύο βουνών γύρω από τις όχθες του ποταμού. Το όνομά της οφείλεται στην αποκλειστικά στη θέση της.

Στη θέση του συνοικισμού Πόρτα Παναγιά, στην αριστερή όχθη του Πορταϊκού, βρισκόταν η Βυζαντινή πόλη Μεγάλαι Πύλαι η οποία στην Τουρκοκρατία ονομαζόταν Πόρτα Παζάρ. Πρόκειται για τη γενέτειρα του μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίωνα Β΄, ο οποίος ανακηρύχθηκε πολιούχος των Τρικάλων, της Καλαμπάκας και της Πύλης.

Αναγερμένο το 1514 από τον Άγιο Βησσαρίωνα, αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Πρόκειται για ένα μονότοξο γεφύρι μήκους 67, πλάτους 2,5 και μέγιστου ύψους 30,5 μέτρων ενώ το άνοιγμα του τόξου του αγγίζει τα 28 μέτρα. Έως το 1936 ήταν η μοναδική γέφυρα της περιοχής που συνέδεε τον κάμπο, με τα βουνά.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πύλης αποτελούν, η εκκλησία της Πόρτα Παναγιάς, που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Πορταϊκού, χτισμένη το 1283, από τον Άγγελο Ιωάννη Κομνηνό Δούκα Β΄. Αυτός ο Βυζαντινός ναός, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, έχει ως χαρακτηριστικό του δύο ολόσωμες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, κατασκευασμένες από ψηφίδες, τοποθετημένες εκατέρωθεν της Κύριας Πύλης του ιερού.

Επίσης, μαγευτικό αξιοθέατο αποτελεί το πανέμορφο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς, ένα από τα ωραιότερα της Ελλάδας, που δεσπόζει μεταξύ δυο εντυπωσιακών καταρρακτών, στο ομώνυμο φαράγγι. Κατά το παρελθόν συνέδεε την Πύλη με τα γειτονικά χωριά του Ασπροποτάμου. Πρόκειται για ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι, χτισμένο το 1550.

Αξιοθέατα επίσης που αξίζει να δείτε κατά την επίσκεψή σας εκεί, είναι το μοναστήρι του Αγίου Βησαρίωνα αφιερωμένο στο Χριστό, που δεσπόζει στην ανατολική πλαγιά του Κόζιακα σε υψόμετρο 650 μέτρων και απέχει πέντε χιλιόμετρα από την Πύλη, αλλά και η λίμνη του Αγίου Βησαρίωνα.

Στην Πύλη θα βρείτε ξενώνες για τη διαμονή σας, όχι πολλούς, αλλά λόγω της κοντινής απόστασης από την πόλη, μπορείτε να μείνετε στα Τρίκαλα, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στον Κόζιακα και τον Ίταμο, αλλά και ποδήλατο βουνού!Leave a Comment