Πέθανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Έφυγε σε ηλικία 91 ετών, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Ο άνθρωπος που έδωσε τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο και την κυριαρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος, της Σοβιετικής Ένωσης. Για το λόγο αυτό τιμήθηκε με το νόμπελ Ειρήνης, το 1990.

Γεννημένος το 1931 στη Σταυρούπολη της Ρωσίας από αγροτική οικογένεια, με μικτή, ουκρανική και ρωσική καταγωγή, ακολούθησε στη διάρκεια της ζωής του, το επάγγελμα της δικηγορίας.

Απέκτησε πολλούς φίλους και αρκετούς εχθρούς, μιας και οι προσπάθειές του για ειρήνη, δε βρήκαν άπαντες στο πλευρό του. Θα λέγαμε πως ο ρωσικός λαός τον αγάπησε αλλά παράλληλα, τον χλεύασε. Από το 1985 μέχρι το 1991, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, της Σοβιετικής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο σε επίπεδο πολιτικής και δημοφιλίας, με τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες να τον συμπαθούν, αλλά τους πατριώτες του, να διχάζονται. Πρόκειται για έναν πολιτικό που έδωσε χώρο στα ανθρώπινα δικαιώματα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Πολλοί εκ των Ρώσων θεωρούν όμως, πως δεν εμπόδισε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και αυτό ήταν λάθος, καθώς έφερε υποχώρηση της παγκόσμιας επιρροής της Ρωσίας και οικονομική κρίση, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Άλλο ένα αμφιλεγόμενο σημείο της καριέρας του Γκορμπατσόφ, ήταν η περιβόητη διαφήμιση της Pizza Hut το 1997, για την οποία δέχτηκε πληθώρα επικριτικών σχολίων. Ο ίδιος υποστήριξε τη θέση του λέγοντας, πως η πίτσα είναι για όλους. Η διαφήμιση αυτή έγινε ακόμη και υλικό μαθημάτων σε πανεπιστήμια, σε σχέση με τις παγκόσμιες οικονομικές διακυμάνσεις, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Άλλη μια διαφήμιση στην οποία συμμετείχε, ήταν αυτή της εταιρείας Louis Vuitton το 2007, μέσα σε μια λιμουζίνα.

Ήταν παντρεμένος από το 1953 με τη Ράισα Τιταρένκο, συμφοιτήτριά του στο πανεπιστήμιο, την οποία έχασε το 1999, γεγονός που τον σκόρπισε τεράστια θλίψη, μιας και απ’ ό,τι λένε δικοί του άνθρωποι, της είχε τεράστια αδυναμία. Μαζί της απέκτησε, μία κόρη.

Η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στη Μόσχα.

Leave a Comment