Παραμυθιά Θεσπρωτίας: Η κωμόπολη της Ηπείρου με τον εναλλακτικό τουρισμό

Η Παραμυθιά είναι κωμόπολη που ανήκει στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο  Δήμο Σουλίου της Θεσπρωτίας. Το όνομά της προέρχεται από την ονομασία της Παναγίας της Παραμυθιάς, που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει Παρηγορήτισσα, όπως και η μεγάλη εκκλησία που σώζεται σε άριστη κατάσταση στο κέντρο της περιοχής. Οι κάτοικοί της αγγίζουν περίπου τις 2.500 και αποτελεί τη μεγαλύτερη κωμόπολη του νομού.

Η Παραμυθιά ήταν μια μικρή βυζαντινή πόλη, κτισμένη το 1.000 π.Χ. Βρίσκεται αμφιθεατρικά σε υψόμετρο των 350 μέτρων στους πρόποδες του Γκορίλα, ανάμεσα στους ποταμούς Αχέροντα που πηγάζει από τα όρη του Σουλίου και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Η Παραμυθιά είναι μια αγροτική περιοχή που κρατάει αναλλοίωτες τις παραδόσεις και είναι χαρακτηρισμένη σαν παραδοσιακός οικισμός.

Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, όπως λίθινα εργαλεία, κεραμική από την πεδιάδα της Παραμυθιάς, την πλουσιότερη περιοχή της Ελλάδας σε λίθινα εργαλεία (χρονολογούνται από τη Νεότερη Παλαιολιθική μέχρι την Εποχή του Χαλκού) επιβεβαιώνουν την αδιάκοπη κατοίκηση στην περιοχή σε όλη τη διάρκεια της εποχής του Λίθου. Στην περιοχή Τσαρδάκια, νότια της σύγχρονης πόλης της Παραμυθιάς, η ύπαρξη πολυγωνικού τείχους και κιβωτιόσχημου τάφου της ύστερης εποχής του Χαλκού, είναι από τα λιγοστά δείγματα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στη Θεσπρωτία.

Η Παραμυθιά αποτελεί ιστορικό μέρος με συμμετοχή σε πολλούς αγώνες, ενώ πέρασε από διάφορα “χέρια”, μέχρι να φθάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Οι Χριστιανοί κάτοικοι της Παραμυθιάς το 1854 παίρνουν μέρος στην επανάσταση της Ηπείρου. Οι κάτοικοι και οι γύρω περιοχές βίωσαν πολλά τα επόμενα χρόνια και ειδικότερα στον πόλεμο της Ελλάδος – Τουρκίας, το 1897. Από το 1908 η επαρχία Παραμυθιάς κατευθύνεται από το Χριστιανικό πληθυσμό της πόλης, του Δημογέροντες, το Μητροπολίτη και τους υπόλοιπους προκρίτους. Τα βουνά γεμίζουν με αντάρτικα σώματα και στις 23 Φεβρουαρίου 1913, η Παραμυθιά αποκτά επιτέλους την ελευθερία της. Την περίοδο της κατοχής (1941-1944), η Παραμυθιά όπως και όλη σχεδόν η Ελλάδα περνά νέα δεινά, με αποκορύφωμα την εκτέλεση των προκρίτων στις 29 Σεπτεμβρίου 1943 από τους Γερμανούς και τις συμμορίες των Αλβανών Τσάμηδων.

Η Παραμυθιά καθώς και η ευρύτερη περιοχή, προσφέρουν στον επισκέπτη, μια σειρά από δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Πεζοπορία, extreme games, επισκέψεις σε περιοχές με αρχαίο και ιστορικό ενδιαφέρον, είναι ορισμένες από τις δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσουν οι τουρίστες. Εννοείται πως υπάρχουν χώροι διασκέδασης και φαγητού, καθώς και διαμονής.

Leave a Comment