Παναγιά Θάσου: Ο απόλυτος καλοκαιρινός και χειμερινός προορισμός

Ένα χωριό γραφικό, πάντα τουριστικό, με μοναδική θέα και ομορφιές! Αυτό είναι, η Παναγιά της Θάσου.

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, δηλαδή το Λιμένα.

Η διαδρομή για να φτάσεις στο χωριό είναι πραγματικά πολύ όμορφη, μιας και χαρακτηρίζεται από έντονη βλάστηση. Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων και ανατολικά του Υψάριου Όρους, το πιο ψηλό σημείο της Θάσου, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει πεζοπορία και ορειβασία.

Αυτό που ξεχωρίζει την Παναγιά πέρα από την ομορφιά και το παραδοσιακό της στοιχείο, είναι ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Έτσι καλύπτει όλα τα γούστα και τις εποχές, ενώ προσφέρει μοναδική θέα.

Οι λευκές – γκρι σκεπές των σπιτιών, τα πλακόστρωτα σοκάκια και το μπλε της θάλασσας στο βάθος, το καθιστούν ίσως τον πιο όμορφο, οικισμό του νησιού.

Σε πολύ κοντινή απόσταση, μόλις λίγα χιλιόμετρα βρίσκονται η Σκάλα Παναγιάς, η Σκάλα Ποταμιάς και η Χρυσή Αμμουδιά, για να απολαύσει κανείς τη θάλασσα και την αλμύρα του Αιγαίου.

Η Παναγιά κατά τον 19ο αιώνα υπήρξε για ένα διάστημα πρωτεύουσα του νησιού, καθώς ουσιαστικά αποτέλεσε τον οικισμό των κατοίκων του Λιμένα, όταν αυτοί αποφάσισαν να μετακινηθούν από τις ακτές στην ενδοχώρα, λόγω του κινδύνου της πειρατείας.

Βρύσες, κανάλια ο πλάτανος στην πλατεία του χωριού που μετρά σχεδόν 4 αιώνες ζωής και στενά δρομάκια, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός εκ των μεγαλύτερων και παλαιότερων οικισμών της Θάσου.

Το μέρος είναι αρκετά αναπτυγμένο, διαθέτοντας ξενώνες, εστιατόρια και καφέ. Αν και η Θάσος στο σύνολό της αποτελεί κατά κύριο λόγο θερινό προορισμό, η πολύ κοντινή της απόσταση με την πόλη της Καβάλας και τα συχνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ευνοούν το να πάρει κανείς την απόφαση να την επισκεφθεί και κατά τους χειμερινές μήνες. Άλλωστε, αποτελεί ένα νησί εύκολα προσβάσιμο και εξερευνήσιμο.   

Leave a Comment