Παλιούρι Μαγνησίας: Ένας ανέπαφος από το χρόνο οικισμός

8 χιλιόμετρα έξω από το Βόλο και μόλις 12 από το Πήλιο, το χωριό Παλιούρι στη Μαγνησία, μοιάζει να έχει βγει από μια άλλη εποχή.

Σε χαμηλό υψόμετρο και με μια αρχιτεκτονική που θα ζήλευαν πολλές περιοχές, ο οικισμός θυμίζει παλιό καλό κρασί, που με το πέρασμα των χρόνων, το παραδοσιακό του στοιχείο αποκτά άλλη σημασία, μιας και τα περισσότερα μέρη πια, έχουν επηρεαστεί από το σύγχρονο κόσμο.

Πέτρινα σπίτια και καταπράσινο τοπίο, παρόλο που μετρά ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και μισογκρεμισμένα κατά κύριο λόγο κτίσματα μιας και το χωριό εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφθεί, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη για χαλάρωση.

Ο οικισμός αναπτύχθηκε το 19ο αιώνα, αλλά οι σεισμοί  της περιόδου 1955-1957, ανάγκασαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού να φύγει από το χωριό. Επίσης, ο φόβος της κατάρρευσης, έκανε τους κατοίκους της περιοχής να μειώσουν την έκταση και το μέγεθος των κτισμάτων, μιας και κάποια εξ’ αυτών ήταν διώροφα και τριώροφα.

Ο οικισμός επίσης δε διέθετε ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό, ενώ το οδικό δίκτυο, αναπτύχθηκε αργότερα. Η πολιτεία λοιπόν έδωσε στους κατοίκους οικόπεδα στο Διμήνι που βρίσκεται πολύ κοντά, για να ξεκινήσουν εκεί τη ζωή τους.

Έγιναν επίσης προσπάθειες να χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, έτσι ώστε να αποτελέσει κίνητρο για τους κατοίκους να επιστρέψουν και τους τουρίστες να το επισκεφθούν, προς το παρόν όμως έμεινε στα χαρτιά.

Στο κέντρο πάντως του χωριού βρίσκεται σε πολύ κατάσταση ο ναός του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί ίσως το μοναδικό μέρος, συνάντησης των ντόπιων.

Ναός Αγ. Νικολάου στο Παλιούρι

Leave a Comment