Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Ο πλανήτης πέρασε στην “επικίνδυνη ζώνη”

Σε “επικίνδυνη ζώνη” έχει εισέλθει ο πλανήτης μας, καθώς ξεπέρασε τα επτά από τα οκτώ όρια ασφαλείας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αυτό υποστήριξαν οι επιστήμονες, που για πρώτη φορά, δεν εξέτασαν μόνο τις προστατευτικές γραμμές του πλανητικού οικοσυστήματος, αλλά συμπεριέλαβαν και μέτρα δικαιοσύνης, προκειμένου να αποτραπεί η ζημιά σε χώρες και έθνη.

Η μελέτη διεξήχθη από τη σουηδική, διεθνή επιστημονική ομάδα Earth Commission και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, Nature. Οι ειδικοί εξέτασαν το κλίμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη μόλυνση του νερού, τα υπόγεια ύδατα, τα γλυκά επιφανειακά ύδατα, το αδόμητο φυσικό περιβάλλον και το συνολικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Εκεί που τα στοιχεία ήταν λιγότερο αποκαρδιωτικά, ήταν στην ατμοσφαιρική ρύπανση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν καθίσταται επικίνδυνη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Βέβαια, παρόλη την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης, οι ειδικοί τον παρομοίασαν με άνθρωπο, που κάνει ετήσιο check up. Η “υγεία” του λοιπόν κινδυνεύει, αλλά έχει περιθώρια ανάκαμψης. Το δυσάρεστο είναι πως σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, κινούμαστε στη λάθος κατεύθυνση, ενώ οι ηγέτες των χωρών, αρνούνται να συμμορφωθούν στις υποδείξεις τους.

Leave a Comment