Τα πάνω κάτω έφερε ο στρατιωτικός νόμος που επιβλήθηκε στη νότια Κορέα, ενώ άγνωστο παραμένει το μέλλον του προέδρου της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ, που την οδήγησε σε πραξικόπημα λίγων ωρών.
Όπως σημειώνουν αναλυτές και διεθνή μέσα ενημέρωσης, το τι μέλλει γενέσθαι με τον πρόεδρο, αλλά και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης, παραμένει αδιευκρίνιστο.
Προς το παρόν, το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Κορέας, αφού αξίωσε την παραίτηση Γιουν Σουκ Γέολ, κατηγορώντας τον για εξέγερση, στη συνέχεια, κατέθεσε πρόταση μομφής.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα κατατέθηκε στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας η πρόταση μομφής κατά του προέδρου Γιουν, ανοίγοντας τον δρόμο για ψηφοφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθαίρεση του αρχηγού του κράτους, λόγω της αποτυχημένης προσπάθειάς του να κηρύξει, στρατιωτικό νόμο.
Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής θα πρέπει να διεξαχθεί εντός των προσεχών 72 ωρών. Το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας προανήγγειλε, ότι θα καταψηφίσει την πρόταση. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα θα χρειαστεί τουλάχιστον οκτώ ψήφους από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για να εγκριθεί, η πρόταση μομφής.
Πάντως, τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας έχουν επίσης καλέσει σε γενική απεργία επ’ αόριστον, μέχρι ο πρόεδρος να παραιτηθεί για το παράλογο και αντιδημοκρατικό μέτρο.
Εξι κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν σήμερα, Τετάρτη, πρόταση καθαίρεσης σε βάρος του, με την οποία ζητούν την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη, όπως μετέδωσε το Yonhap. Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στην ολομέλεια αύριο, Πέμπτη, με την ψηφοφορία να έχει οριστεί για την Παρασκευή ή το Σάββατο, σύμφωνα με το CNN.
Το DP (Δημοκρατικό Κόμμα) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν συνιστούσε «ουσιαστικά πραξικόπημα», ενώ και το ίδιο το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν χαρακτήρισε την ολιγόωρη επιβολή στρατιωτικού νόμου «τραγική», αξιώνοντας να λογοδοτήσουν οι εμπλεκόμενοι.
Η διαδικασία καθαίρεσης, είναι σχετικά απλή στη Νότια Κορέα. Για να προχωρήσει, απαιτείται η έγκριση τουλάχιστον των δύο τρίτων της 300μελούς Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή τουλάχιστον 200 ψήφους.
Αν η παραπομπή εγκριθεί από τη Bουλή, η υπόθεση διαβιβάζεται ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου -ενός εννιαμελούς σώματος που εποπτεύει τους κυβερνητικούς βραχίονες. Εάν τα έξι από τα εννέα αυτά μέλη ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής, ο πρόεδρος αποπέμπεται από το αξίωμά του
Οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου της Νότιας Κορέας εξέφρασαν την πρόθεσή τους να υποβάλουν μαζικά την παραίτησή τους στον πρωθυπουργό, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Chosun Ilbo επικαλούμενη πηγή προσκείμενη, στο κυβερνών κόμμα.
Ολοένα και περισσότεροι είναι όσοι θεωρούν πως ο πρόεδρος έχει υπερβεί τα εσκαμμένα και το μέλλον της πολιτικής του καριέρας προβλέπεται, δυσοίωνο.