Νορβηγία: Γλυπτό στη μνήμη της Φρέγια

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε όπως ήταν λογικό, η απόφαση Νορβηγών αξιωματούχων να υποβάλουν σε ευθανασία τη Φρέγια, το θαλάσσιο ίππο που βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι, στη βραχώδη ακτή της μαρίνας Kongen, του Όσλο.

Το θηλαστικό βάρους 600 κιλών αντί προστασίας έγινε αξιοθέατο του Φιόρδ κι έτσι οι νορβηγικές αρχές αποφάσισαν να το θανατώσουν, καθώς πολίτες και τουρίστες δεν τήρησαν τις αποστάσεις, γεγονός που ίσως έκανε το θαλάσσιο ίππο, επιθετικό.

Διοργανώθηκε λοιπόν μια διαδικτυακή εκστρατεία, μέσω της οποίας συγκεντρώθηκαν 25.000 δολάρια, για τη δημιουργία του γλυπτού.

Ο διοργανωτής της εκστρατείας, ανέφερε:

«Ξεκίνησα την online εκστρατεία γιατί είμαι έξαλλος, με τον τρόπο που η διεύθυνση Αλιείας και το κράτος, χειρίστηκαν αυτήν την κατάσταση. Πέρα από το θέμα της Φρέγια, πρέπει να αναρωτηθούμε πώς συμπεριφερόμαστε στα ζώα και τη φύση. Πρέπει να σκεφτούμε τη σχέση μας, με την άγρια ζωή».

Το γλυπτό απεικονίζει τη Φρέγια να κείτεται, στο σημείο όπου βρέθηκε.

Η νάρκωση και η μεταφορά του θαλάσσιου ίππου σε ένα ασφαλές σημείο ανέφεραν οι αρχές, θα ζημίωναν την ψυχική του υγεία. Έτσι, αποφασίστηκε ο θάνατός του.

Leave a Comment