Νεγάδες Ζαγορίου: Το αρχοντοχώρι των Ιωαννίνων

Οι Νεγάδες αποτελούν παλιό αρχοντοχώρι του Ζαγορίου, με ιδιαίτερο τοπικό και παραδοσιακό στοιχείο, ενώ ανήκουν στο νομό Ιωαννίνων και απέχουν από την πόλη, γύρω στα 48 χιλιόμετρα.


Οι Νεγάδες είναι χτισμένοι στα 1.060 μέτρα, στην πλαγιά της Τύμφης και χαρακτηρίζονται από έντονη βλάστηση και γραφικό τοπίο. Είναι από τα ψηλότερα χωριά του νομού.

Το χωριό  ήταν συγκροτημένος οικισμός από το 1312, όπου και γνώρισε σημαντική, πληθυσμιακή αύξηση.  Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ανέπτυξε έναν αξιόλογο πολιτισμό, ενώ εντυπωσιακή είναι η αρχιτεκτονική των κτισμάτων που διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτη, έως σήμερα.


Τα σκουρόχρωμα σπίτια και τα ψηλά αρχοντικά γύρω από την πλατεία θυμίζουν και σήμερα τα χρόνια της ακμής του χωριού και του δίνουν μια εικόνα απόλυτης αρμονίας με το φυσικό περιβάλλον.


Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού αποτελεί, ο επιβλητικός τρισυπόστατος ναός του Αγίου Γεωργίου, ένας εκ των σημαντικότερων της Ηπείρου. Η τρίκλιτη βασιλική με τρεις Αγίες τράπεζες και τρεις ωραίες πύλες, είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο του χωριού.

Χτίστηκε μαζί με το ψηλό καμπαναριό το 1795. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, ενώ τα άλλα στον Άγιο Δημήτριο και την Αγία Τριάδα. Η μεγαλοπρεπής εκκλησία κοσμείται από εξαιρετικές εικόνες και τοιχογραφίες, ενώ περίτεχνο και μεγάλης αξίας, είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν στον επισκέπτη οι αγιογραφίες που εικονίζουν αρχαίους φιλόσοφους.

Επίσης σημαντικά είναι τα δυο γεφύρια  που χτίστηκαν γύρω στο 1800 και οι βρύσες που δεσπόζουν, δίπλα στα γεφυράκια. Η βρύση Βαλαδημέρη χτισμένη γύρω στο 1840 και η Κάτω Βρύση χτισμένη, το 1785.

Φυσικά, στο χωριό μπορεί κανείς να απολαύσει μια ήσυχη διαμονή και τοπικά εδέσματα, ενώ ο περίπατος στα όμορφα – γραφικά τοπία και η εξόρμηση στα γύρω χωριά, θα χαλαρώσουν κάθε επισκέπτη.

Leave a Comment