Μέτσοβο: Ένας προορισμός με πλούσια ιστορία και μοναδική ομορφιά

Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.160μ. Παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με το νομό Τρικάλων στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου. Οι κάτοικοί του, που σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχονται σε 5.924, οι οποίοι είναι κυρίως βλάχικης καταγωγής, ασχολούνται λιγότερο με τη γεωργία και περισσότερο με την κτηνοτροφία. Σύμφωνα με μία άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό).

Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης, το μοναστήρι της Θεοτόκου κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής, στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (στα βλάχικα: κόκκινος βράχος/λιθάρι). Στην κωμόπολη λειτουργεί από το 1955 το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (Αρχοντικό Τοσίτσα,) το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά, κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, διακοσμητικά αντικείμενα, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και εικόνες της περιόδου 1650-1850. Το χειμώνα υπάρχουν οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα (Καρακόλι και Πολιτσιές) τα οποία σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περίπου πίνακες σημαντικών ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα.

Το 15ο αιώνα το Μέτσοβο πέρασε την οθωμανική κυριαρχία και έγινε τμήμα του σαντζακιού των Ιωαννίνων. Μέχρι τότε ήταν ένα μικρό και φτωχό χωριό, το οποίο κατά το επόμενο διάστημα γνώρισε σταδιακή ανάπτυξη λόγω της στρατηγικής του θέσης. Ταυτόχρονα, το Μέτσοβο εξασφάλισε μια σειρά προνομίων το 1430 και κυρίως κατά το 1659, που του προσέφεραν ευρεία αυτονομία. Ακολούθησε η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού του Μετσόβου, μέσω της προσέλκυσης κατοίκων από γειτονικές και όχι μόνο περιοχές. Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο το Μέτσοβο κάηκε από συμμορίες. Το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του 1912, στρατεύματα εθελοντών από την Κρήτη με περίπου 340 στρατιώτες του τακτικού Ελληνικού Στρατού υπό το συνταγματάρχη Μήτσα, προέλασαν μέσω της Θεσσαλίας στην τότε ελληνοτουρκική μεθόριο στις κορυφές ανατολικά του Μετσόβου.

Στο Μέτσοβο υπάρχει πληθώρα επιλογών για τη βόλτα ή τη διαμονή σας. Μπορείτε να βρείτε καταλύματα που να καλύπτουν όλα τα γούστα, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, πολλά από τα οποία προσφέρουν πανοραμική θέα. Φυσικά είναι απαραίτητη μια βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια, αλλά και μια επίσκεψη στα τοπικά μαγαζιά, για να γνωρίσετε παραδοσιακά προϊόντα και αντικείμενα.

Φυσικά το  Μέτσοβο φημίζεται για το τυρί του, το πασίγνωστο “μετσοβόνε”, που απολαμβάνεται κυρίως καπνιστό, αλλά όχι μόνο. Θα έχετε σαφώς την ευκαιρία να το γευτείτε σε όλα τα μαγαζάκια και τα εστιατόρια της περιοχής. Πολλές από τις ταβέρνες και τα καφέ βρίσκονται στη κεντρική πλατεία γύρω από το μεγάλο πλάτανο, αλλά μια βόλτα στα στενά της περιοχής, θα σας πείσουν πως μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας σε όλα τα σημεία.

Το Μέτσοβο τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή και της Εγνατίας Οδού, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και τουριστικός προορισμός, μιας και πολλοί νομοί βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Ιδανική εποχή για να επισκεφθείς το Μέτσοβο είναι ο χειμώνας και η περίοδος των Χριστουγέννων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι κατάλληλος προορισμός για όλες τις εποχές. Αν είστε λάτρης του βουνού και δε σας αρέσει η ζέστη, είναι καταπληκτική ιδέα και για τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου όλα τα καταλύματα βρίσκονται σε πιο χαμηλές τιμές και επικρατεί αρκετή ησυχία.

Leave a Comment