“Meta”: Η νέα ονομασία του Facebook και οι πρώτες αντιδράσεις

Αλλαγή σελίδας ή τουλάχιστον ονομασίας από χθες το βράδυ για τη δημοφιλή πλατφόρμα facebook, μετά την ανακοίνωση του ιδρυτή του Mark Elliot Zuckerberg.

Η νέα της ονομασία είναι “Meta” (metaverse) και όλοι κάνουν λόγο για μια λέξη ελληνικής προέλευσης και έμπνευσης.

Άλλωστε, ακουστικά τουλάχιστον είναι ομόηχη με την ελληνική λέξη “μετά” και κάπου εκεί αποδίδεται και η απόφαση του Ζάκερμπεργκ για τη συγκεκριμένη ονομασία.

Την απάντηση μάλιστα δίνει ο Έλληνας γλωσσολόγος κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης, όπου με ανάρτησή του αναφέρει πως η λέξη meta σημαίνει “πέρα” και ουσιαστικά δηλώνει την υπέρβαση και τη δυνατότητα για κάτι καινούριο.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαμπινιώτης έγραψε: “Ανέφερε επίσης -ο Ζάκερμπεργκ- ότι o όρος Meta είναι μια ελληνική λέξη που σημαίνει το «πέρα» και επιλέχθηκε επειδή συμβολίζει ότι πάντα υπάρχει χώρος και δυνατότητα να χτίζουμε κάτι καινούργιο” Πηγή: Protagon.gr

Όλα ξεκίνησαν από την ΜΕΤΑ-ΦΥΣΙΚΗ στην φιλοσοφία, που εξετάζει ό,τι είναι «πέρα από” την εμπειρική πραγματικότητα και τον αισθητό κόσμο, την μετάβαση σε έναν υπερβατικό κόσμο, τον κόσμο τής «πρώτης φιλοσοφίας» που μελετά το «εἶναι», την ουσία των όντων. Ο όρος μεταφυσική προέκυψε τυχαία από τον Ανδρόνικο τον Ρόδιο, σχολάρχη τού Περιπάτου, τής Αριστοτελικής Σχολής που το 70 π.Χ. κατέταξε «την πρώτη φιλοσοφία» μετά το έργο που έφερε τον τίτλο «Φυσικά». Πρώτοι οι Νεοπλατωνικοί χρησιμοποίησαν τον όρο «τὰ μετὰ τὰ Φυσικὰ», απ’ όπου η μεταφυσική.
Από την φιλοσοφική έννοια τής μετα-φυσικής αποσπάστηκε το μετά να δηλώνει ως α΄συνθετικό ό,τι είναι «πέρα από», ό,τι «υπερβαίνει» κάτι ή και ό,τι «εστιάζει» το ενδιαφέρον σε κάτι (μετα-μοντέρνος, μετα-δομισμός, μετα-λογική, μετα-γλώσσα, μετα-μαθηματικά, μετα-νεοτερικότητα κ.ά.)

Από το Λεξικό μου: μετα- […] 5. (α) υπέρβαση ή κριτική σε επιστήμη, μέθοδο κ.ά.: μετα-μοντερνισμός, μετα-ηθική (β) σχέση ή ενασχόληση με κάτι: μετα-γλώσσα, μετα-λεξικογραφία.

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΜΕΡΑ25 κ. Βαρουφάκη, που όπως καταγγέλλει υπάρχει ήδη ιστοσελίδα metacpc.org, που ανήκει στο Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει: Κοντά τα χέρια κ. Zuckerberg από το όνομα του mέta, του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (https://metacpc.org). Εσείς μπορεί, πράγματι, να δουλεύετε για να γίνει πραγματικότητα ο δυστοπικός μετακαπιταλισμός. Τον Πολιτισμό όμως δεν θα τον αναγνωρίζατε ούτε στο ένα μέτρο.

Πάντως, πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τον κόσμο των social media, που μετά από 17 χρόνια το facebook αλλάζει, την παγκόσμια διαδεδομένη ονομασία του.

Όλα αυτά ερμηνεύονται από πολλούς ως μια προσπάθεια του Ζάκερμπεργκ να καλύψει τα πρόσφατα σκάνδαλα περί άσχημων συνθηκών εργασίας, περί κινδύνων που ελλοχεύουν μέσω της εφαρμογής, αλλά και τις συνεχείς “πτώσεις” της πλατφόρμας.

Leave a Comment