Λιώσιμο πάγων: Ενδεχόμενη απελευθέρωση βακτηρίων, θα προκαλέσει νέες πανδημίες

Σύμφωνα με κινεζική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και αφορά σε παγετώνες του Οροπέδιου του Θιβέτ, το λιώσιμο των πάγων, είναι πολύ πιθανό να απελευθερώσει μύκητες και βακτήρια, που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν ασθένειες και πανδημίες.

Η τήξη των πάγων θα φέρει στην ατμόσφαιρα διάφορα ζημιογόνα βακτήρια, που βρίσκονται “κλεισμένα” εδώ και αιώνες στους παγετώνες.

Ακόμη και αν τα συγκεκριμένα βακτήρια δεν επιβιώσουν για καιρό στην ατμόσφαιρα, έχουν γενικότερα την ικανότητα να ανταλλάσουν DNA, με άλλα βακτήρια.

Φυσικά η έρευνα αυτή αφορά ολόκληρο τον πλανήτη και όχι μόνο την Ασία, μιας και υπάρχουν περίπου 20.000 παγετώνες, που καλύπτουν το 10% της ξηράς. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη τέτοιου είδους έρευνα, καθώς είναι η πρώτη φορά που αναλύεται πλήρως το γονιδίωμα μικροβιακών κοινοτήτων, κρυμμένων μέσα σε αρχαίους παγετώνες. Τα μικρόβια που βρέθηκαν, είναι κυρίως βακτήρια, αρχαιοβακτήρια, μύκητες κ.α. Το 98% είναι τελείως άγνωστα για τους επιστήμονες, ενώ η μεγάλη μικροβιακή βιοποικιλότητα μέσα στους πάγους, αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη.

Να αναφέρουμε επίσης πως κάθε παγετώνας περικλείει τη δική του βακτηριακή κοινότητα και τα σενάρια αυτά έρχονται να προστεθούν στην ήδη εφιαλτική κλιματική αλλαγή και την ταχύτητά της, μιας και από το 2020 το λιώσιμο των πάγων, συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Leave a Comment