ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ˸ Στόχος του Συλλόγου είναι κάθε γυναίκα από κάθε μέρος της Ελλάδας να έχει πρόσβαση σε άριστες υπηρεσίες υγείας

Το “Άλμα Ζωής” αποτελεί έναν πανελλήνιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που ιδρύθηκε από γυναίκες που βίωσαν την εμπειρία του καρκίνου του μαστού και βγήκαν πιο δυνατές μέσα από αυτό. Ποιες είναι όμως οι δυσκολίες ενός τέτοιου Συλλόγου ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης;  

Το Άλμα Ζωής,  στην πορεία των 33 χρόνων λειτουργίας του, έχει στηρίξει μεγάλο αριθμό γυναικών που νοσούν ή έχουν νοσήσει με καρκίνο μαστού. 

Με την οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας το έργο του Συλλόγου έγινε ακόμα πιο αναγκαίο και δύσκολο,  καθώς, λόγω των δυσμενών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, έπρεπε να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους και να αναπτύξει περισσότερες υπηρεσίες και προγράμματα.

Με δεδομένο πως όλα τα προγράμματα του Συλλόγου παρέχονται δωρεάν, ενώ δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση, αντιλαμβάνεστε ότι πίσω από την επιτυχημένη πορεία του υπάρχει πολλή δουλειά, αγάπη και πίστη στο έργο και τις αξίες του χώρου, τόσο από τις έμπειρες επαγγελματίες του, όσο και από τα αφοσιωμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τις εκπαιδευμένες εθελόντριές του.

Η λειτουργία του Συλλόγου δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα την περίοδο της πανδημίας. Η τεχνολογία έγινε σύμμαχος και προσαρμόστηκε ο τρόπος λειτουργίας των προγραμμάτων μας στα νέα δεδομένα, με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. 

Πείτε μας λίγα λόγια για τις σημαντικότερες δράσεις του Συλλόγου σας και φυσικά για το μήνα Οκτώβριο, που αποτελεί και μήνα αφιερωμένο στον καρκίνο του μαστού. 

Το έργο του Πανελλήνιου Συλλόγου Άλμα Ζωής είναι πολύπλευρο. 

Πρωτεύουσα θέση κατέχει η ψυχοκοινωνική στήριξη των γυναικών με καρκίνο μαστού, σε οποιαδήποτε φάση της ασθένειας κι αν βρίσκονται, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους. Παρέχονται όλο τον χρόνο υπηρεσίες και σταθερά προγράμματα όπως:

-Οργανωμένη αλληλοβοήθεια με τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένων εθελοντριών

-Ατομική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία 

-Συμβουλευτική ζεύγους 

-Ομαδικά ψυχοθεραπευτικά προγράμματα 

-Τηλεφωνική γραμμή στήριξης

-Στήριξη γυναικών στα νοσοκομεία από εκπαιδευμένες εθελόντριες (γυναίκες με την ίδια εμπειρία)

-Εκπαιδευτικά Σεμινάρια από έγκριτους επιστήμονες για όλα τα θέματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα με καρκίνο μαστού που αφορούν στην υγειά της

-Πρόγραμμα  Γενετικής συμβουλευτικής και ανάλυσης

-Πρακτικές συμβουλές ομορφιάς και διατροφής για γυναίκες που βρίσκονται σε θεραπεία

-Νομική υπηρεσία για ενημέρωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και τις παροχές των ταμείων

-Διεκδίκηση δικαιωμάτων και βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, φροντίδας και περίθαλψης. 

Ένας επίσης σημαντικός τομέας δράσεων, αφορά στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Πραγματοποιούμε ενημερωτικές εκδηλώσεις-ομιλίες πανελλαδικά, σε χώρους εργασίας, Δήμους και φορείς της χώρας. 

Κορυφαία εκδήλωση του Συλλόγου και κυρία πηγή εσόδων αποτελεί το GreeceRacefortheCure®, ο συμβολικός Αγώνας δρόμου και Περίπατος ενάντια στον καρκίνο του μαστού που διοργανώνεται στο κέντρο της Αθήνας, από το 2009 μέχρι και σήμερα, την τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη. Σκοπός και στόχος του αγώνα είναι να μεταδώσει το μήνυμα της πρόληψης – έγκαιρης διάγνωσης και της αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.

Το πολύπαθο 2020 για λόγους ασφαλείας ο αγώνας μας έγινε digital και διοργανώθηκε  ταυτόχρονα σε 22 χώρες της Ευρώπης. Η αγάπη, η στήριξη και η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή με αποτέλεσμα να είμαστε πρώτοι σε συμμετοχές σε όλη την Ευρώπη. 

Ο Οκτώβρης, μήνας αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού, αποτελεί μια αφορμή, μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε, να κινητοποιηθούμε και να ενημερωθούμε για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, την έγκαιρη διάγνωσή του αλλά και την αντιμετώπιση του. Ο καρκίνος του μαστού δυστυχώς αφορά όλες τις γυναίκες.  Όλων των ηλικιών. 

Ποιο είναι το μήνυμά σας απέναντι σε γυναίκες που έχουν βιώσει αυτό το θέμα υγείας, αλλά και σε όλες τις γυναίκες; Η πρόληψη σώζει ζωές; 

Ακόμη κι αν κάποιος βιώσει αυτή την εμπειρία, δεν σημαίνει ότι θα χάσει πρόωρα τη ζωή του. Η προσωπική μου εμπειρία αποδεικνύει ότι 12 χρόνια μετά είμαι εδώ και η ζωή είναι ακόμη πιο όμορφη όταν συνειδητοποιείς την αξία της κάθε μέρας

Ναι η πρόληψη σώζει! 

Μην αμελείτε τον προληπτικό σας έλεγχο. Στον καρκίνο του μαστού πρόληψη είναι η έγκαιρη διάγνωση. 

Ο κόσμος και τα ΜΜΕ, παρουσιάζονται περισσότερα ευαισθητοποιημένα τα τελευταία χρόνια και είναι συχνές οι δωρεές φυσικής τρίχας. Ισχύει αυτό και πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος που το επιθυμεί το “Άλμα Ζωής”; 

Είναι γεγονός. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό, καθώς ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας.     

Η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή του κόσμου και κυρίως των μικρών παιδιών είναι αθρόα. 

Στα 6 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος έχουν δοθεί σε γυναίκες, με κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια, που νοσούν με καρκίνο και έχουν χάσει τα μαλλιά τους, πάνω από 560 περούκες.

Τα μηνύματα που έρχονται στο Σύλλογο, τόσο από εκείνους που προσφέρουν τα μαλλιά τους γι’ αυτόν το σκοπό, όσο και από τις γυναίκες που λαμβάνουν τις περούκες, είναι πραγματικά συγκινητικά.

Στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, στο πεδίο ΧΑΡΙΣΕ ΔΥΝΑΜΗ, υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για όσους θέλουν να βοηθήσουν ή να βοηθηθούν.

Πώς οραματίζεστε σε λίγα χρόνια τον Σύλλογό σας, αλλά και την ελληνική κοινωνία σε σχέση με αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα; 

Διαχρονικό όραμα και στόχος του Συλλόγου είναι κάθε γυναίκα, σε οποιαδήποτε μέρος της χώρας κι αν διαμένει, να έχει πρόσβαση σε άριστες υπηρεσίες υγείας, φροντίδας και περίθαλψης.

Επίσης, κάθε γυναίκα στη χώρα να έχει ενημέρωση για την πρόληψη και τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

Οραματιζόμαστε και προσπαθούμε ώστε να εκλείψει το ταμπού του καρκίνου από την ελληνική κοινωνία. 

Οραματιζόμαστε να γίνει ο Μεταστατικός καρκίνος του μαστού μια χρόνια νόσος, με ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.

Και τέλος, γιατί όχι, οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς καρκίνο μαστού. 

Όσο όμως η νόσος υπάρχει, το ” Άλμα Ζωής” θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας υψηλού επιπέδου, που συνεχώς θα εξελίσσει και θα αναπτύσσει προς όφελος κάθε γυναίκας με καρκίνο μαστού στη χώρα μας.

Νάνα Τσαπέλα, Ταμίας ΔΣ Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». 

Leave a Comment