Κίνα: Σημαντική μείωση πληθυσμού το 2022

Μείωση του πληθυσμού της παρουσίασε η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, προκαλώντας ανησυχία, στην παγκόσμια οικονομία.

Μετά από έξι δεκαετίες και συγκεκριμένα από το 1961, την εποχή δηλαδή του Μεγάλου Λοιμού η Κίνα, παρουσίασε σημαντική συρρίκνωση, του συνολικού πληθυσμού της.

1,41 δισεκατομμύρια κατοίκους είχε στο τέλος του 2022, περίπου 850.000 λιγότερους, από την προηγούμενη χρονιά.

Για την ακρίβεια, το 2022 σημειώθηκαν 9,56 εκατομμύρια γεννήσεις, σε αντίθεση με το 2021 που οι γεννήσεις, άγγιξαν τα 10,62 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 10,41 εκατομμύρια, μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπου οι άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή ήταν περίπου, 10 εκατομμύρια.

Ο αριθμός γεννήσεων ανά 1.000 άτομα μειώθηκε σε 6,77 το 2022, το χαμηλότερο ποσοστό, από το 1978.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να παρακινήσει τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν καθιερώνοντας νέα μέτρα, όπως φοροελαφρύνσεις, μεγαλύτερη γονική άδεια κ.ά, φαίνεται πως τα αποτελέσματα, δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Για μια χώρα σαν την Κίνα με τεράστια επιρροή στην παγκόσμια οικονομία, η συρρίκνωση του πληθυσμού, η οποία ήρθε νωρίτερα από το προβλεπόμενο, δε γινόταν πάρα να προκαλέσει ανησυχία, στην ίδια τη χώρα.

Ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ θα είναι μεγαλύτερος, ενώ θα επιβραδυνθεί ενδεχομένως η ζήτηση για αγαθά, όπως για παράδειγμα νέα σπίτια και όχι μόνο, μιας και η Κίνα, παράγει σχεδόν, τα πάντα.

Θεωρείται πάντως πως η πανδημία “έβαλε το χεράκι της” στη μείωση του πληθυσμού, κυρίως σε σχέση, με την αύξηση των θανάτων.

Leave a Comment