Καστάνιτσα Αρκαδίας: Ένα πετρόκτιστο στολίδι στις πλαγιές του Πάρνωνα

Η Καστάνιτσα είναι ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας, χτισμένο, στις πλαγιές του Πάρνωνα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 850 περίπου μέτρων και ανήκει στα Τσακωνοχώρια, στα χωριά δηλαδή, που ιδρύθηκαν από Τσάκωνες. Οι Τσάκωνες κατέφυγαν στα ορεινά του Πάρνωνα κατά τη διάρκεια των Σλαβικών επιδρομών στην Πελοπόννησο, στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ. Αναφέρεται για πρώτη φορά σε Χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου το 1293 μ.Χ, με την ονομασία Κωστάντζα. Αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα υπάρχοντα ορεινά Κυνουριακά χωριά του Πάρνωνα και σύμφωνα και πάλι με γραπτά κείμενα που έχουν διασωθεί, αποτελεί και το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι.

Απέχει γύρω στα 72 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 65 από τη Σπάρτη. Το 1967 ανακηρύχθηκε, διατηρητέος οικισμός.

Διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό του στοιχείο, με πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτα στενά δρομάκια. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε ένα στενόμακρο λόφο, ανάμεσα σε δύο ρεματιές. Οι πετρόκτιστες οικίες είναι ασπρισμένες με ασβέστη, ενώ στολίζονται με τοξωτές πόρτες και παράθυρα. Αρκετά από τα σπίτια του χωριού είναι πυργόσπιτα, έχουν δηλαδή 3 ορόφους και μετράνε περισσότερα, από 300 χρόνια ζωής.

Πέρα όμως από την ομορφιά, η Καστάνιτσα, διαθέτει και αρκετά αξιοθέατα. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει, ο πολιούχος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, χτισμένος το 1780, με περίτεχνο ξύλινο τέμπλο, ρωσικής προέλευσης. Επίσης, ο Άγιος Νικόλαος, είναι η πρώτη εκκλησία της Καστάνιτσας, χτισμένη επί Τουρκοκρατίας.

Γύρω από το χωριό υπάρχουν 15 ξωκλήσια, όλα καλοσυντηρημένα, με αρχαιότερο εκείνο, του Αγίου Παντελεήμονα, που χτίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα και καταστράφηκε το 1826, από τις ορδές του Ιμπραήμ.

Στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό διατηρούνται τα ερείπια, ενός παλιού Βυζαντινού Πύργου, ο οποίος ξεπερνούσε σε ύψος, τα 8 μέτρα. Χτίστηκε από τους άρχοντες του Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο αιώνα για τον έλεγχο του σημαντικού δρόμου, που ξεκινούσε από την Αργολίδα και κατέληγε στην πεδιάδα της Λακωνίας.

Τα καστανοδάση γύρω από το χωριό, όπως μαρτυράει και το όνομά του, εκτείνονται σε 4.500 στρέμματα, περιλαμβάνοντας γύρω, στα 38.000 δέντρα. Η Καστάνιτσα, άλλωστε, παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγικούς καστανεώνες της Ελλάδας. Από το 1983, κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στο χωριό, η Γιορτή του Κάστανου.

Leave a Comment