Καρύταινα Αρκαδίας˸ Το Τολέδο της Ελλάδας που αγάπησε ο Κολοκοτρώνης

Η Καρύταινα βρίσκεται στην Πελοπόννησο και είναι χωριό του Δήμου Γορτυνίας, του νομού Αρκαδίας. Διακρίνεται για το μεσαιωνικό της χαρακτήρα που της προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού τύπου όμορφες εκκλησίες. Έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.

Η Καρύταινα αναφέρεται για πρώτη φορά στην ιστορία το 13ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα. Τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας, τη βαρονία της την κατείχε η οικογένεια των Ντε Μπρυγιέρ, στην οποία αποδίδεται και η κατασκευή του κάστρου της Καρύταινας, που χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Βρένθης, χτισμένη στην ίδια τοποθεσία.

Από το 1461 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, ενώ στην τουρκοκρατία παρέμεινε σημαντικό εμπορικό κέντρο, που απελευθέρωσαν το 1821 οι Έλληνες. Το 1826 χρησιμοποίησε ο Κολοκοτρώνης το κάστρο της ως ορμητήριο κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο των γυναικών και των παιδιών. Είναι γνωστό πως ο Κολοκοτρώνης λάτρεψε το μέρος αυτό και του προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερη ιστορική σημασία.

Η Καρύταινα είναι ένα μέρος τουριστικό με πολλά αξιοθέατα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω αποτελεί ανακηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό, καθώς διατηρεί το χρώμα της μεσαιωνικής καστροπολιτείας. Κύριο αξιοθέατο είναι το κάστρο της, χτισμένο στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό. Έχει μήκος που ξεπερνά τα 110 μέτρα και πλάτος που ξεπερνά τα 40. Κοντά στην Καρύταινα ρέει ο ποταμός Αλφειός. Πάνω στον Αλφειό κοντά στην Καρύταινα, διασώζονται δύο παραδοσιακά γεφύρια, το γεφύρι του Κούκου και το γεφύρι της Καρύταινας. Δίπλα στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Καρύταινα με την Μεγαλόπολη, λειτουργούσαν παλαιότερα πολλοί νερόμυλοι, ερείπια των οποίων σώζονται ακόμα.

Η Καρύταινα αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες όλο το χρόνο. Με ωραίους παραδοσιακούς ξενώνες και καταστήματα για φαγητό, ποτό και καφέ, είναι πάντα μια σταθερά μοναδική επιλογή, για κάθε ταξιδιώτη. Λόγω της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και του γκρίζου χρώματός της, ο χειμώνας φυσικά κερδίζει και μαγεύει με τις εικόνες που δημιουργεί!  Ο Καζαντζάκης ύμνησε το μέρος αυτό και το χαρακτήρισε “Τολέδο της Ελλάδας”.

Leave a Comment